Гостьова лекція наукової співробітниці Інституту біології тварин НААН Тетяни Буслик

Тетяна Буслик, старший науковий співробітник лабораторії обміну речовин Інституту біології тварин Національної академії аграрних наук України, кандидат біологічних наук, старший дослідник 14 жовтня 2024 року прочитала для студенів ОПП «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» (першого, другого і третього рівнів вищої освіти) і ОНП «Технологія зберігання, переробки зерна та аграрний бізнес» (другого рівня вищої освіти) гостьову лекцію на цікаву і актуальну тему «Методологія дослідження ГМО у сільськогосподарській продукції».

Окрім загальних понять ГМО та методів їх визначення в біологічних зразках, лекторка надала інформацію щодо характеру змін в посівних площах під ГМО рослини у світі та охарактеризувала найбільш поширені види ГМ-рослин.

   

За обсягами найбільше у світі вирощують ГМ-сою, на другому місці – кукурудза, на третьому – бавовник. Іншими ГМ-культурами, які комерційно вирощують у різних країнах, є ріпак, цукровий буряк, люцерна, папая, картопля, техаський гарбуз, баклажан, цукрова тростина, яблуня.

   

При цьому для частини з них зареєстровано 1–3 генетичні модифікації, а для деяких – десятки й навіть сотні (наприклад, соя – 42, бавовник – 63, кукурудза – 231). Зауважила, що лідером світового вирощування ГМ-культур є США; площі, зайняті ГМ-рослинами в цій країні, становлять 75 млн га. До п’ятірки країн-лідерів входять також Бразилія, Аргентина, Канада та Індія.

Значна увага у ході лекції була зосереджена на лабораторних методах дослідження ГМО у зернових культурах, оскільки Тетяна Володимирівна значну частину своєї наукової діяльності  присвячує виявленню та дослідженню ГМО.

Лекторка ознайомила слухачів з методами відбору проб зерна та протоколом дослідження їх на вміст ГМО.

   

    

   

   

Також було привернуто увагу студентів до вимог чинного законодавства, зокрема, кожна партія зерна повинна супроводжуватись заключенням про вміст пестицидів, токсичних елементів, мікотоксинів, радіонуклідів та вміст ГМО. Заключення по цих показниках можна отримати в спеціалізованих лабораторіях.

Науково-педагогічні працівники і студенти висловлюють вдячність Тетяні Буслик за цікаву і змістовну лекцію.