4 квітня 2023 року відбулася зустріч здобувачів вищої освіти за спеціальністю 015 Професійна освіта (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології) з викладачем дисциплін технологічного напряму, головою циклової комісії фінансово-облікових та агрономічних дисциплін Фахового коледжу управління економіки і права ПДАУ Стегній Тетяною Миколаївною.
На гостьовій лекції було ґрунтовно розглянуто такі питання: особливості зберігання та переробки продукції рослинництва як галузі народного господарства в сучасних умовах; зберігання та переробка продукції рослинництва як наука; наукові та методичні основи навчальної дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва».
Важливим елементом агропромислового комплексу України є галузі, які забезпечують зберігання та переробки сільськогосподарської продукції. Від ступеня їх розвитку, технічного оснащення, досконалості економічних зв’язків із сільськогосподарським виробництвом, розміщення споживачів значною мірою залежить раціональне використання продукції рослинництва і тваринництва, рівень забезпеченості потреб населення харчовими продуктами.
Розв’язання продовольчої проблеми передбачає нарощування виробництва сільськогосподарської продукції; збільшення виходу кінцевої продукції шляхом упровадження прогресивних технологій зберігання розвитку переробних галузей.
Увагу магістрантів було зосереджено на переробних підприємствах різних форм власності, що поділяються на такі види: 1) за характером сировини, що споживається, – переробні й добувні; 2) за характером призначення готової продукції; 3) за періодом роботи впродовж року – виробництва сезонної дії і цілорічної дії; 4) за терміном роботи упродовж доби – виробництва безперервної дії; 5) за способом одержання готової продукції; 6) за рівнем механізації і автоматизації виробничих процесів.
Лекторка наголосила на головних завданнях зберігання продукції рослинництва, що пов’язані не тільки із наявністю добротних сховищ, а й із застосуванням сучасних технологій, що забезпечують відповідну підготовку продуктів до зберігання і під час зберігання. Слід зазначити, що з огляду на особливості продукції сільського господарства потрібна організація систематичного спостереження за кожною партією протягом усього періоду зберігання. Через імовірність виникнення певних біологічних процесів у продукції під час її зберігання слід застосовувати особливі технологічні заходи.
Крім того, Тетяна СТЕГНІЙ розповіла про особливості викладання навчальної дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва» для студентів коледжу. Вона пояснила, що зберігання та переробка продукції рослинництва – це наука про комплексний зв'язок фізичних, фізіологічних, хімічних, біологічних, технологічних і реологічних властивостей, що відбуваються під впливом природних, хімічних, біологічних, мікробіологічних, екологічних та інших факторів у продукції, призначеній для зберігання чи переробки.
У підсумку лекції пані Тетяна зробила висновок, що до вирішення питання зберігання продукції рослинництва потрібно підходити комплексно, усі операції від поля до споживача поєднувати в один технологічний процес. Жодна найсучасніша технологія зберігання не забезпечує добру схоронність неякісних об'єктів зберігання. Оскільки об'єктами зберігання та переробки є зерно і насіння злакових, зернобобових та олійних культур, бульби картоплі, овочі, плоди та ягоди, коренеплоди, ефіроолійні, кормові та прядивні культури, цукровий буряк, хміль, тютюн, махорка та інша сировина рослинного походження, то ефективність процесу зберігання залежить від багатьох факторів, що впливають на якість продукції рослинництва.
Наостанок Тетяна Миколаївна розповіла про головні наукові досягнення українських вчених, які працювали над розробленням відділів зберігання й переробки продукції Інституту садівництва, Інституту овочівництва і баштанництва, Інституту картоплярства, інших дослідних і навчальних закладів України та підготували й видали ряд навчальних посібників: Г. П. Жемела, В. І. Шемавньов, О. М. Олексюк, Г. І. Подпрятов, Л. Ф. Скалецька, А. М. Сенькова, В. С. Хилевич.
Зустрічі із професіоналами-практиками завжди є не тільки цікавими, а й корисними для обміну досвідом, збагачення науково-методичними напрацюваннями, демонстрації перспектив розвитку і здобутків.