23 квітня 2024 року відбулося лабораторне заняття для здобувачів вищої освіти за освітньо-професійною програмою Біотехнології та біоінженерія 4 курсу з дисципліни «Сучасні біотехнології в агросфері» під керівництвом доцента кафедри Корінного Сергія Миколайовича. Під час лабораторної роботи студенти вивчали захисну дію деяких кріопротекторів на стійкість рослинних клітин до дії низьких температур на прикладі коренеплоду буряка. Як кріопротектори використовували розчини сахарози та гліцерину.
Фізіологічний підхід підготовки до кріозбереження заснований на зниженні водного потенціалу середовища при додаванні в нього осмотично активних речовин – кріопротекторів. З-поміж відомих кріопротекторів виокремлюються такі легкопроникні в клітини речовини, як диметилсульфоксид (ДМСО, 5–10 %), гліцерин (10–20 %), а також непроникні високомолекулярні сполуки – полівінілпіролідон (ПВП), декстран, поліетиленгліколь (ПЕГ) з молекулярною масою 6000. Кріопротекторами можуть також слугувати сахароза, трегалоза та суміші цих розчинів.