Магістри харчових технологій у заході протидії та запобігання булінгу!

17 листопада 2021 року представниці психологічної служби Полтавського державного аграрного університету: керівниця Ірина Плаксієнко, практичний психолог Ганна Подлєсна, соціальний педагог Юлія Овсієнко провели захід із протидії і запобігання булінгу з магістрантами першого року навчання спеціальності 18 Харчові технології. Захід відвідав гарант освітньої програми Харчові технології д. т. н., професор Валерій Сукманов.
Традиційно однією із тем бесід омбудсмена учасників освітнього процесу і працівниць психологічної служби ПДАУ зі студентами різних років навчання є протидія булінгу. Тема є актуальною для студентів усіх років навчання, оскільки переосмислення соціального статусу молоддю відбувається досить динамічно. Наприклад, для студентів-магістрантів, які вже мають досвід проходження практики і працевлаштування, погляд на явище боулінгу як у студентському колективі, так і між колегами є критичним, а сама думка про його існування неприпустимою.
Студенти активно долучилися до обговорення ключових питань зустрічі:
− ознаки булінгу;
− види булінгу та форми його прояву;
− запобігання булінгу;
− протидія булінгу;
− відповідальність за булінг.
Новими поняттями, які були розглянуті й обговорені, стали мобінг і харасмент. Окрім уточнення змісту нових понять разом із магістрантами були визначені ознаки цих явищ, наведені приклади проявів, акцентовані шляхи протидії і запобіганню появі цих негативних явищ у колективах.
Крім того, учасники зустрічі висловили одностайну думку про доцільність запобігання появі цього явища і прояву його наслідків. Тож для кожного колективу важливо жити у злагоді, повазі та доброзичливій атмосфері взаємодовіри. Скажемо разом: «Ні булінгу!».