У межах Договору про співпрацю між ПДАУ та ДТЕУ, 16 квітня 2024 року за ініціативою кафедри ресторанних і крафтових технологій ДТЕУ, з метою удосконалення знань та розширення кругозору здобувачів освітніх рівнів «бакалавр» та «магістр» спеціальності 181 «Харчові технології», професор кафедри харчових технологій ПДАУ Валерія СУКМАНОВ прочитав гостьову лекцію тему «Інноваційні технології харчової продукції з використанням високого тиску».
Лекцію було присвячено особливостям використання технології високого тиску у виробництві харчових продуктів. Слухачі дізналися, що дана технологія дозволяє суттєво підвищити терміни зберігання харчових продуктів без використання консервантів та інших хімічних інгредієнтів, а також відмовитися від термічних методів обробки, при яких відбувається руйнування вітамінного комплексу. У світовій практиці зазначена технологія використовується при виробництві практично всіх видів харчових продуктів, що дозволяє забезпечити їх екологічність, безпечність, якість та високі споживчі властивості. В 2023 році, вперше в Україні, міжнародною компанією МХП було придбано та почала працювати унікальне обладнання, яке дозволяє реалізувати технологію високого тиску при виробництві продуктів харчування.
Лекція викликала інтерес, наприкінці заходу викладачі та студенти ставили різні запитання та висловили спікеру щиру подяку за надану інформацію.