Виїзне заняття з освітньої компоненти Технології бродильних виробництв на тему Технологія виробництва крафтового пива

4 травня 2023 р. здобувачі вищої освіти 2 курсу нормативної та скороченої форми навчання ОПП Харчові технології разом із викладачем кафедри харчових технологій к.с.-.н., доцентом Віктором ЮХНО в розрізі дисципліни «Технологія бродильних виробництв» відвідали приватну броварню готельно-ресторанного комплексу «Vivat Провінція» с. Тахтаулове, що знаходиться в межах 10 км від м. Полтави. Нас радо зустріла давній друг, стейкхолдер освітньої програми, власниця комплексу пані Карина КОВАЛЕНКО, яка ознайомила з територією підприємства, а це і ставки із місцями відпочинку, контактний зоопарк «Бабусин Дворик», м’ясопереробний цех ТМ «Тахтаулівські ковбаси», готель та ресторан із магазином де можна купити всю продукцію вироблену цим підприємством – м’ясні вироби, пиво, хліб.

 

Основною метою було відвідування пивоварні та знайомство із особливостями виробництва крафтового пива. На броварні нас зустріла пані Юлія ЛІБ пивовар зі стажем, яка багато років пропрацювала на Полтавапиво займаючи різні посади – від апаратниці цехів до технолога. Пані Юлія розповіла студентам всі етапи виробництво даного напою, від отримання та підготовки сировини до розливу в петпляшки або кеги. Ознайомила із обладнанням цеху, його підготовкою до варіння пива, технологічними режимами варіння пива різного типу бродіння, рецептурами та особливостями варіння пива на малих броварнях. Також пані Юлія надала студентам можливість оцінити за органолептичними показниками якість різного солоду та хмелю. Студенти із зацікавленістю слухали доповідача, задавали питання та отримували ґрунтовні відповіді.

 

 

Після пивоварні власниця комплексу пані Карина надала можливість відвідати ковбасний цех. Нажаль в цей день виробництво ковбас не проводили, але студенти мали можливість ознайомитися із основним обладнанням ковбасного цеху, і що саме цікаве – із заготівлею сировини та її підготовкою – розрубування напівтуш на частини, забілування та жилування. 

 

  

Наостанок студенти мали можливість безкоштовно відвідати зоопарк «Бабусин дворик», де нас зустріли африканські страуси, павичі, фазани та цесарки, камерунські кози, єноти, качки та інші птахи і звірі.

Чудова сонячна погода та доброзичливість власниці і усіх співробітників комплексу дала можливість відволіктися і відпочити студентам від щоденної розумової напруженості.