18 червня відбулася зустріч делегації ПДАУ виконавців проєкту Еразмус+ напряму Жана Моне «Участь громадян та соціальний діалог як ключові фактори в розбудові сталих територіальних громад

18 червня відбулася зустріч делегації ПДАУ виконавців проєкту Еразмус+ напряму Жана Моне «Участь громадян та соціальний діалог як ключові фактори в розбудові сталих територіальних громад: успішні практики ЄС для України» № 101085535 — SuTCom — ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSC з головою Щецинської метрополії Романом Валашковським.
 
Щецинська метрополія — це Асоціація громад, до якої входить м. Щецин і також громади, розташовані довкола Щецина, які діють на основі добровільної співпраці. Законодавчо діяльність Асоціації не врегульовано, адже громади вирішують ті спільні питання, які законом вирішувати не заборонено.
 
Членські внески до Асоціації символічні — 1 злотий з одного мешканця громади. Однак для втілення масштабних, зокрема технічних рішень, цих коштів недостатньо, тому Асоціація працює над пошуком джерел інвестицій.
Що ж спонукало громади об'єднати зусилля? Перше — це усвідомлення того, що вони розташовані поруч; друге — усвідомлення неможливості втілення стратегій розвитку без урегулювання спільних питань і виконання спільних стратегічно важливих для всіх завдань. Наприклад, одна громада ухвалила рішення, що їй потрібна асфальтована дорога, а сусідня, що їй потрібно закласти сад. Отже, чудова асфальтована дорога закінчиться на межі громади і вона буде відрізана від цивілізації, адже про спільну логістику голови й депутати не домовилися. Третє — усвідомлення того, що, ухвалюючи спільні технічні рішення, громади матимуть змогу поповнювати бюджет і успішно розвиватимуться.
Станом на сьогодні членами Асоціації (метрополії) є 15 громад. Незалежно від кількості мешканців кожна громада має 1 голос. Зазвичай голови громад детально розглядають усі питання, узгоджують усе заздалегідь.
 
Фактично 40 % населення воєводства об'єднано Асоціацією (метрополією). Вони спільно обирають управу, контрольно-ревізійні органи. Незабаром мають відбутися нові вибори управління Асоціації, адже після виборів у квітні 2024 р. змінилося багато голів громад.
 
Асоціація вибудовує плани на майбутнє, враховуючи те, що Щецин розташований за 10 км від німецького кордону, вплив цього міста на всі наближені регіони / землі дуже відчутний. Зокрема, Щецин потужно позитивно впливає на східні землі Німеччини.
 
Головними завданнями Асоціації є розв'язання проблем транспортного сполучення між громадами, освіти та туризму. Тож Асоціація напрацювала таку Стратегію розвитку, яка б була корисною для всіх 15 громад, обов'язково враховувала інтереси маломобільних груп населення, осіб з інвалідністю тощо.
 
Вагомим здобутком метрополії є побудова транспортних колій для електрички, яка б з'єднала передмістя Щецина. Водночас при будівництві транспортної розв'язки було враховано всі тонкощі автобусних маршрутів: довкола 40 станцій було обладнано паркінги, велопарковки, до того ж ця складна логістика об'єднана ідеєю єдиного квитка на місяць на всі види транспорту, дуже точно враховуючи екологічність проєкту. На думку голови Асоціації, варто турбуватися про зручність громадського транспорту і зменшення шкідливих викидів в атмосферу від автомобільного транспорту, кількість якого у великих містах невпинно зростає.
 
Щецинська метрополія — це перша асоціація, центром якої є місто обласного значення. Президент міста Щецина ще у 2011 році поставив завдання втілити проєкт будівництва ліній приміського електричного транспорту, зробити його техніко-економічне обґрунтування і знайти для його реалізації джерела інвестицій в ЄС. Отже, це успішний проєкт на понад 1 млрд злотих, який було реалізовано недержавними органами! Над його втіленням громади ще працюють, робота фактично на фінішному етапі. Лишилося продумати процедуру запровадження єдиного квитка, дешевшого, ніж квитки на різні види транспорту.
 
Недарма таку метрополію як Щецинська відзначив нагородами Президент Польщі.
 
Нам є чому повчитись, і ми вдячні голові Асоціації за чудовий прийом, щирість і відкритість у спілкуванні. Започатковану співпрацю обов'язково буде продовжено.