19 червня делегація ПДАУ разом з головою Великобудищанської громади Миргородського району Полтавської області Миколою Шаблієм відвідала обласну раду Західнопоморського воєводства, зокрема її виконавчий комітет.

Гостей приймали  член правління Західнопоморського воєводства Анна Баньковська, а також Бартоломей Тошек,  Домініка і  Криштоф Жарна — керівники низки проєктів екологічного спрямування, у царині збереження психічного здоров'я, розвитку туризму та міжнародної співпраці, а також об'єднання виробників винного бізнесу.  Зокрема, Криштоф Жарна,  керівник офісу з розвитку проєктів та співпраці з міжнародними організаціями, детально розповів про роботу такої  установи ЄС як
"Європейський транспортний коридор",  членами якої є країни, дотичні до великих траспортних магістралей. Очікується, що й Україна до 2030 року долучиться до їх розбудови, адже розвинена швидкісна інфраструктура — це зручно, безпечно, нові робочі місця та можливості для великого європейського бізнесу інвестувати в Україну. Отже, громади, через які проходитиме така магістраль,  не лише матимуть компенсації, а й зможуть бути сприятливими для інвестицій.
Західнопоморське воєводство є лідером такої співпраці.

Крім того, Західнопоморське воєводство  унікальне з огляду на виконання транскордонних програм з Німеччиною і програм, пов'язаних із близькістю воєводства до Балтійського моря. Обласна рада воєводства має 5 масштабних проєктів:  з питань здоров'я, розвитку інфраструктури, різних видів  енергозбереження.

Наступний  проєкт, який було обговорено під час зустрічі, стосувався питань екології. Його Західнопоморське воєводство реалізовує спільно з Німеччиною. Зокрема, вони працюють над  утилізацією сміття і переробленням його на біопаливо. Спільно напрацювали  економічне  обґрунтування проєкту, адже саме Німеччина має доступ до біомаси і продуктів, які можна використати.
Вчені ПДАУ долучаться до партнерських досліджень з цієї тематики.

Під час зустрічі важливу увагу було приділено обговоренню проєкту "Мистецтво за рецептом", до якого долучилися 13 партнерів обласної ради воєводства та 7 країн, що розташовані поруч із Балтійським морем. Вартість проєкту 3,5 млн євро, і його успішно виконують. Цей проєкт стосується оздоровлення пацієнтів через мистецтво як форму терапії. Показово, що до проєкту залучено відомих діячів культури й артистів. Інститут здоров'я Польщі активно шукає способи захисту психічного здоров'я людей, більшість із яких — українці, у зв'язку з агресією РФ.  Науковці ПДАУ поділилися інформацією про роботу психологічної служби Університету, яка з 2022 року організувала понад 100 заходів з реабілітації для людей різних вікових категорій, безпосередньо вдаючись до заходів мистецького профілю. Команда митців і психологів Західнопоморського воєводства відвідує віддалені громади, мешканці яких не мають змоги одержати психологічну підтримку.
Туризм є також важливим предметом уваги очільників    воєводства, оскільки туристичні маршрути та інфраструктура дають змогу суттєво поповнювати його бюджет.
Особливу вдячність за модерування зустрічі команда ПДАУ висловлює  Томашу Коваліку.

Візит делегації ПДАУ відбувається в рамках проєкту Еразмус+ напряму Жана Моне «Участь громадян та соціальний діалог як ключові фактори в розбудові сталих територіальних громад: успішні практики ЄС для України» № 101085535 — SuTCom — ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSC