20 червня відбулася зустріч делегації ПДАУ та голови Великобудищанської громади Миколи Шаблія із заступником голови місько-сільської громади Степніци паном Ришардом Лавіцкім

20 червня відбулася зустріч делегації ПДАУ та голови Великобудищанської громади Миколи Шаблія із заступником голови місько-сільської громади Степніци паном Ришардом Лавіцкім, який підготував змістовну презентацію стосовно розвитку гміни та її практичних здобутків.
 
Недарма символом для зустрічі в громаді  було обрано два серця, як ознаку співпраці з Україною, людської, щирої, "від серця до серця". Пан Ришард працює в громаді на різних посадах із 1990 року.
Степніца — одна з найуспішніших громад. Варто звернути увагу на її герб. Значна частка на ньому — це вода. Дійсно, Степніца розташована у заповідній зоні. Загальна площа громади становить 294 км2, 40% якої — це водні угіддя. 90% площі громади підпадає під захист державної програми "Натура 2000", тобто є заповідною зоною. З одного боку, це неймовірні краєвиди, своя пристань для човнів,  господарство рибалок, зони відпочинку, пляжі з  завезеним морським білим піском, а з іншого — всі дозвільні папери на всі види діяльності погоджуються значно довше з усіма екологічними чи іншими службами. Це не перешкода, це питання вартості експертних висновків. 
З 2014 р. Степніца є містом, що спрямувало багато зусиль на розвиток зеленого туризму.
 
Сьогодні гміна активно запрошує до співпраці підприємців, уже зробила паспорти окремих земельних ділянок, підприємці вже отримують землю з чіткою готовою документацією, а інвестори мають податкові пільги. Прикладом є фірма ІКЕА, яка розташувала тут своє виробництво меблів. Гміна має доступ до річкового порту, гарну дорогу. Депутати гміни надають перевагу меншим підприємствам, більшій кількості менших, не шкідливих для екології підприємств. Саме завдяки виваженій мудрій політиці тут низький рівень безробіття.
 
Члени делегації ПДАУ поставили багато змістовних запитань, зокрема й про напрями міжгмінного співробітництва. Пан Ришард зауважив, що інституцій, які б це регулювали, немає, але гміни спільно будують туристичні траси, зокрема велосипедні. Сусіди погоджують план дій і розвитку, поглиблюють добросусідські відносини.
 
Окремо обговорили соціальні питання, які стосувалися досвіду ЄС, питання "Степніцького конверта життя" —  вкрай важливого напрацювання для людей, адже він містить усю документацію для лікарів швидкої допомоги.
Крім того, щоб не утримувати додатково соціальних працівників, воєводство на високому рівні підтримує програму "сусідської допомоги" — доплат сусідам за піклування про немічних громадян.
А  на цвинтарях прибирають  наймані працівники! 
Українцям дійсно є чому повчитися у наших сусідів-поляків.
Питання побудови соціального житла пан Ришард висвітлив доволі повно. Важливо, що такі проєкти мають особливе значення для громади та їх  використовують не лише українці. Саме ця громада має значний профіцит бюджету, правки до якого вносили 31 раз на рік, але вона успішно отримала прибутки!
 
Отже, ми вдячні місько-сільській громаді Степніци за співпрацю, набутий досвід і можливості подальшої співпраці, особливо спільно з Великобудищанською громадою.
 
Віримо, що співпраця між Україною та Польщею, започаткована на рівні громад, з кожним днем буде розвиватись та принесе мир, добробут і процвітання нашим народам.
 
Окрему подяку висловлюємо пану Томашу Коваліку за координацію зустрічі.
 
Візит делегації ПДАУ відбувається в рамках проєкту Еразмус+ напряму Жана Моне «Участь громадян та соціальний діалог як ключові фактори в розбудові сталих територіальних громад: успішні практики ЄС для України» № 101085535 — SuTCom — ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSC