Академія ярмаркувала!

Академія і цьогоріч взяла активну участь у виставково-торговому дійстві – «Сорочинському ярмарку 2013», який відбувся в с. Великі Сорочинці Миргородського  району.

Як і в попередні роки, експозиція, яку приготували для демонстрації широкому загалу ярмаркуючих,  відображала  досягнення  нашого колективу в освітній діяльності  та  науковій роботі.

Крім демонстраційних стендів були запропоновані здобутки селекціонерів академії  та матеріали, які популяризували  можливості використання відновлювальних джерел енергії  в Полтавському регіоні, профорієнтаційні  джерела.

У день офіційного відкриття ярмарки зі здобутками академії ознайомилися офіційні особи – віце-премєр-міністр  України Олександр Юрійович  Вілкул, голова Полтавської обласної державної адміністрації  Олександр Васильович  Удовіченко,  директор Департаменту агропромислового виробництва Полтавської ОДА  Сергій Олександрович Фролов та інші поважні гості.

Коротко,  про діяльність та здобутки академії  гостям розповіла ректор академії, професор Валентина Іванівна Аранчій.

Виставкова експозиція  академії, наукові надбання в селекції польових культур були цікавими і для ярмаркуючих і, в першу чергу,  для фермерів, керівників сільськогосподарських підприємств, яких цікавили адаптовані до умов вирощування в області та і в Україні сорти пшениці озимої, гороху, сої, проса, створені селекціонерами академії.  Відвідувачі ярмарки задавали безліч запитань щодо урожайності сортів, якісних показників зерна тощо.

Пояснення зацікавленим давав  автор сортів, керівник селекційно-генетичного центру, доктор сільськогосподарських наук, професор Володимир Миколайович Тищенко.

А пишатися нашим селекціонерам є чим. Адже на ярмарці було представлено 17  сортів пшениці озимої, 9 із яких внесені в Державний реєстр сортів України. Сорти мають високу урожайність,  на рівні 8-10 т/га  та високі якісні показники зерна за якими вони віднесені до групи сильних пшениць. За останні чотири роки селекціонери академії передали до Державного сортовипробування такі  сорти пшениці озимої: Сидір Ковпак, Говтва, Лютенька, Полтавчанка, Кармелюк, Зелений гай, Радивонівка, Аріївка. Нові сорти  мають високу зимостійкість, стійкі до вилягання, високоврожайні, характеризуються високою якістю зерна та мають комплексну стійкість до хвороб.

Цікавим  є той факт, що сорт озимої пшениці Диканька, створений нашими селекціонерами,  визнаний світовою спільнотою одним з кращих сортів і пропонований до зберігання його у всесвітньому Свальбардському сховищі (королівство Норвегія) і у CIMMYT (Мексика)  для теперішніх і майбутніх поколінь, а також використання його для виробничих і наукових цілей.

Неабияку зацікавленість у ярмаркуючих викликали матеріали з дослідження альтернативних джерел енергії та демонстраційна установка сонячної батареї, які дають можливість популяризації знань щодо можливості використання відновлювальних джерел енергії в Полтавському регіоні. Пояснення з питань відновлювальних джерел енергії надавав доцент кафедри фізики, автоматизації та механізації виробничих процесів Володимир Миколайович Калініченко.

За активну участь у ярмарці  та вагомий внесок у розвиток агропромислового комплексу Полтавщини оргкомітет відзначив академію Дипломом.