AKIS в дії: обговорення перспектив розвитку українського фермерства

10 червня відбулася важлива подія для аграрної галузі нашої держави — інформаційно-ознайомчий захід, присвячений представленню Моделі та стратегії розвитку сучасної системи сільськогосподарських знань та інновацій (AKIS) в Україні.
 
Захід організовано в рамках інституційної роботи проєкту ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні». В ньому взяли участь в онлайн-форматі директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації Сергій Фролов, ректор Полтавського державного аграрного університету Олександр Галич і науковці Університету.
 
AKIS — це інноваційна концепція, що описує співпрацю людей та організацій для взаємного навчання, створення, обміну й використання знань та інформації в аграрній сфері. Ця система об'єднує зусилля для генерації, обміну та використання пов'язаних із сільським господарством технологій, знань та інформації.
 
Цілями заходу стали всебічне обговорення та аналіз сучасних підходів до розвитку системи AKIS, а також презентація моделі, яка сприятиме підвищенню ефективності та конкурентоспроможності вітчизняної аграрної галузі.
 
Учасники заходу мали змогу
 
• ознайомитись із ліпшими європейськими практиками впровадження AKIS;
• обговорити способи адаптації та впровадження цих практик в Україні;
• дізнатися про те, як AKIS може допомогти українським фермерам досягти успіху в умовах сучасного ринку.
 
Під час заходу було ґрунтовно розглянуто такі важливі питання:
 
• стимулювання розвитку сімейного фермерства як основи сталого аграрного розвитку;
• забезпечення фермерам легкого доступу до фінансових ресурсів для інвестування та розвитку;
• надання кваліфікованого консультаційного супроводу фермерам щодо усіх аспектів їхньої діяльності;
• посилення ролі виробників сільгосппродукції в процесі розроблення та вдосконалення аграрної політики;
• сприяння зростанню доходів фермерів і розвитку ланцюгів доданої вартості в аграрній галузі;
• упровадження ліпших практик ведення сільського господарства, що відповідають екологічним стандартам і забезпечують збереження довкілля;
• гармонізація українського законодавства із законодавством ЄС в аграрній сфері.
 
Захід став знаковою подією, яка об'єднала представників влади, науки та аграріїв для спільного пошуку способів модернізації аграрної галузі української економіки за допомогою найліпших європейських практик.
Очікується, що AKIS стане потужним інструментом, який допоможе українським фермерам підвищити свою продуктивність, конкурентоспроможність і стійкість до викликів сучасного світу.