Досвід краєзнавчо-туристичної роботи від професіонала-практика

4 липня 2024 року за підтримки туристичної агенції «Феєрверк мрій» для студентів 1 курсу спеціальності 242 Туризм і рекреація та 2 курсу спеціальності 242 Туризм у рамках програми навчальних практик було організовано авторську тематичну пішохідну екскурсію Полтавою «Історія однієї вулиці – Дворянської». Екскурсію провела Оксана Бєлявська, кандидатка архітектури, дослідниця історії архітектури м. Полтава, членкиня ГО «Збережемо Полтаву».

На початку екскурсії на Соборному майдані студенти почули цікаву інформацію про унікальне планування старого міста та старовинну вулицю (нині вулицю Пилипа Орлика), яка була заснована у часи козацтва на території Полтавської фортеці. Вулицю не спотворили перетворення та перебудови, здійснені на початку ІХХ ст., навпаки, вулиця набула аристократичного вигляду.

До сьогодні на колишній вулиці Дворянській збереглися свідки давньої історії Полтави: міські особняки провінційного дворянства, приміщення колишньої кондитерської фабрики, Спаська церква, особняк підрядника Бахмутського, будинки, де колись розміщувалися лазні, та інші об’єкти історичної та культурної спадщини.

Але не лише провінційним романтизмом наповнена ця вуличка, вона також є свідком трагедій, що розгортались у першій половині ХХ ст. Червоний терор і німецька окупація не оминули і тиху замріяну Полтаву. Тож цінуємо і шануємо свою історію, щоб не повторити трагічних помилок минулого.

Навички краєзнавчо-туристичної роботи, набуті у процесі спілкування з професіоналом-практиком під час екскурсії, будуть використані студентами при виконанні індивідуальних завдань зі складання туристичних маршрутів.

Учасники екскурсії висловлюють щиру подяку туристичній агенції «Феєрверк мрій» і пані Оксані за змістовно проведений час!