Дводенний форум «Регіональні тренінги щодо практичного застосування норм Закону України "Про управління відходами"»

20–21 червня на базі Полтавського державного аграрного університету відбувся форум «Регіональні тренінги щодо практичного застосування норм Закону України "Про управління відходами"», який організувало Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України за підтримки проєкту ПРООН «Цифрове управління відходами». У заході взяли участь представники влади, екологічних організацій, бізнесу та науковці, які обговорили практичні аспекти нового Закону України «Про управління відходами», опрацювали шляхи вдосконалення функціонування інформаційної системи управління відходами та знайшли рішення для розвитку підсистем звітності, надання адміністративних послуг і ведення реєстрів у сфері управління відходами.

Перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко звернув увагу присутніх на те, що у сфері поводження з відходами потрібно забезпечити прозорість і доступність інформації. Він розповів про успішні екоініціативи Полтавської обласної ради – «Екобус» і конкурс екоініціатив.

Ректор ПДАУ Олександр Галич підкреслив важливість теми управління відходами для екології та сталого розвитку регіону та відзначив активну позицію Університету в розв’язанні екологічних проблем, зокрема роботу кафедри екології, збалансованого природокористування та захисту довкілля, яка співпрацює з громадами, бізнесом і Департаментом екології та природних ресурсів Полтавської ОДА, та функціонування лабораторії агроекологічного моніторингу. Він також зазначив, що кафедра екології ПДАУ зацікавлена в отриманні нової інформації та досвіду з питань управління відходами.

У своєму вітальному слові директор Департаменту екології та природних ресурсів ПОВА Сергій Олейніков привітав присутніх керівників громад регіону та спеціалістів, залучених до екологічних процесів. Він підкреслив, що спікерами форуму є досвідчені фахівці, які брали участь у розробленні всіх законодавчих актів з управління відходами, й висловив сподівання, що обговорення буде продуктивним, і учасники форуму зможуть отримати відповіді на всі свої запитання.

Директор Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович підкреслила важливість сталої взаємодії всіх рівнів у сфері управління відходами.

Під час форуму учасники мали змогу:

• ознайомитися з ліпшими практиками міжмуніципальної співпраці у сфері поводження з відходами;

• дізнатися про практичні механізми розроблення місцевих планів управління відходами;

• отримати розрахунки потужності та рентабельності переробних підприємств;

• обговорити питання поводження з медичними відходами;

• дізнатися, як суб’єктам господарювання отримати дозвіл на оброблення відходів.

Форум став майданчиком для продуктивного діалогу та обміну досвідом між усіма зацікавленими сторонами. Його учасники здобули ґрунтовні знання та отримали практичні рекомендації щодо застосування норм Закону України «Про управління відходами», що дасть їм змогу ефективніше організувати роботу в цій сфері та сприятиме поліпшенню стану довкілля в Полтавській області.