Інтеграція України до ЄС: перший крок у рамках FADN зроблено

25 червня в Полтавському державному аграрному університеті відбувся тренінг для збирачів даних – інтерв’юерів у рамках пілотного проєкту запровадження Мережі сільськогосподарських даних (Farm Accountancy Data Network, FADN) в Україні.

Захід відкрили модератор Олена Ковальова, яка розповіла про проєкт, його мету та очікувані результати, та ректор ПДАУ Олександр Галич, який від імені колективу Університету побажав успішного втілення проєкту, адже він стане започаткуванням формування команди висококваліфікованих фахівців, які зможуть розвивати сучасні системи інформаційно-консультаційної підтримки аграрного виробництва, а це прискорить інтеграцію України до ЄС і відкриє нові можливості для отримання підтримки з боку Євросоюзу. Ректор Університету також висловив сподівання, що завдяки цьому проєкту Україна зможе не лише отримати доступ до європейських ресурсів, а й стати лідером в аграрній галузі ЄС. Адже багатий досвід та унікальні технології, напрацьовані в Україні, безсумнівно, стимулюватимуть розвиток агробізнесу не лише в нашій країні, а й у всьому Європейському Союзі.

Також по відеозв’язку до заходу долучився і заступник Міністра аграрної політики та продовольства України (TBC) Maркіян Дмитрасевич, який привітав усіх учасників тренінгу та розповів про те, чому саме Полтавську область було обрано пілотним регіоном для впровадження FADN. Він висловив упевненість, що завдяки спільним зусиллям Міністерства аграрної політики та продовольства України, ПДАУ й інших партнерів проєкт FADN буде успішно втілено, що сприятиме розвитку аграрного сектора України та її інтеграції до ЄС.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації, голова Наглядової ради ПДАУ Сергій Фролов ще раз підкреслив символічність того, що саме цього дня, коли розпочалися переговори про вступ України до ЄС, розпочато й практичні дії з упровадження Мережі сільськогосподарських даних. Він зазначив, що це покладає велику відповідальність на Полтавську область, яка вже не раз успішно впроваджувала різні проєкти.

Керівник проєкту ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства» (IPRSA) Джон Міллнз зазначив, що за два роки в країні відбулося багато змін, і було багато зроблено для того, щоб вона відповідала європейським стандартам. Одним із ключових завдань на шляху інтеграції в ЄС є формування чіткого розуміння структури фермерських господарств. Для цього слід налагодити збір даних про роботу як великих, так і малих аграріїв. Саме тому Полтавську область було обрано пілотним регіоном для впровадження FADN. Ця система збору даних дасть змогу отримати комплексну інформацію про стан справ у сільському господарстві України.

Серед спікерів заходу були голова FADN Італія Лука Чезаро; представниця FADN Італія Соня Маронгіу; експерт проєкту IPRSA, доцент кафедри маркетингу ПДАУ Іван Терещенко; головний спеціаліст відділу стратегії агропромислового комплексу Міністерства аграрної політики та продовольства України Людмила Ященко.

У червні 2022 року Єврокомісія рекомендувала Європейській Раді надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Того ж місяця Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом до негайного надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС, а Європейська Рада надала Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Для виконання зобов’язань, пов’язаних із членством у ЄС, Комісія вимагає від України проведення реформ. Одним із найважливіших компонентів є прийняття законів і нормативно-правових актів, які мають відповідати Спільній аграрній політиці (САП). Цей процес включає розроблення Мережі збору даних сталого розвитку фермерських господарств (FSDN) для моніторингу доходів агрохолдингів і розуміння впливу заходів, вжитих у рамках САП.

Сама система збору даних FSDN є новою для ЄС, оскільки лише у листопаді 2023 р. прийнято регламент, що адаптує FADN (збір бухгалтерських даних с/г виробників) у FSDN (збір даних для сталого розвитку с/г виробників).

Рівні імплементації FSDN в Україні

1.  Інституційний рівень: Мінагрополітики та ДССУ – оцінка внутрішнього потенціалу та визначення структур, залучених до впровадження FSDN, перегляд законодавчої бази.

2.  Управлінський рівень: Мінагрополітики, ДССУ, Департамент агропромислового розвитку Полтавської ОДА – визначення суб'єктів, залучених до процесу збору даних, кількості сільськогосподарських підприємств; визначення збирачів даних; організація тренінгів тощо.

3.  Операційний рівень: Мінагрополітики, ДССУ, Департамент агропромислового розвитку Полтавської ОДА, відповідальний виконавець пілотного проєкту FSDN у Полтавській області Іван Терещенко – класифікація господарств, формування вибірки й визначення учасників збору даних, навчання інтерв’юерів, збір даних FSDN у Полтавській області.

Під час заходу фахівці з ПДАУ, Міністерства аграрної політики та продовольства України й інших зацікавлених сторін надали інтерв’юерам ґрунтовні знання та навички, потрібні для збору високоякісних даних про сільськогосподарські підприємства.

Учасники тренінгу також мали змогу поставити свої запитання спікерам та отримати практичні поради щодо збору даних FADN.

Очікується, що дані, зібрані в рамках проєкту, допоможуть українському уряду ліпше зрозуміти структуру та динаміку розвитку сільського господарства в країні. Це, зокрема, сприятиме розробленню більш ефективної аграрної політики, спрямованої на підтримку фермерів і розвиток аграрного сектора України.

Тренінг для інтерв’юерів став важливим кроком на шляху до успішного впровадження FADN в Україні. Завдяки цьому проєкту Україна робить черговий крок до членства в Європейському Союзі.