Лекція-дискусія на тему «Академічна доброчесність при використанні інтелектуальних систем бухгалтерських знань»

Лекція-дискусія на тему «Академічна доброчесність при використанні інтелектуальних систем бухгалтерських знань»

27 вересня 2024 року завідувач, професор кафедри обліку і оподаткування Наталія Канцедал провела для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня за ОПП Облік і оподаткування лекцію-дискусію «Академічна доброчесність при використанні інтелектуальних систем бухгалтерських знань».  До зустрічі також приєдналися викладачі факультету обліку та фінансів, здобувачі вищої освіти другого (магістерського) рівня за  ОПП Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок, а також усі охочі студенти, що навчаються за освітньо-професійними програмами економічного спрямування.

Говорили про бухгалтерське інтелектуальне знання, його джерела, види, сучасні методи та засоби здобуття. При практичному використанні інформації з таких джерел завжди слід дотримуватися правил конфіденційності та доброчесності, зокрема й здобувачам вищої освіти, що використовують такі системи для написання наукових текстів або при виконанні обов’язкових видів письмових робіт, передбачених навчальним планом відповідного освітнього рівня. На рівні закладу вищої освіти це питання врегульовано Положенням про запобігання та виявлення академічного плагіату в Полтавському державному аграрному університеті, що передбачає організацію заходів із популяризації принципів академічної доброчесності та основ інформаційної культури, а на рівні окремого підприємства у практичному бухгалтерському обліку – низкою внутрішніх корпоративних, місцевих і державних правил, яких слід дотримуватися.

Окрему увагу було приділено питанням практичного використання систем із підтримкою штучного інтелекту – засобу, завдяки якому бухгалтери, фінансисти та ввірені їм підприємства будуть залишатися конкурентоспроможними й привабливими для сучасного покоління чи то нових співробітників, чи то клієнтів.

Наталія Канцедал також наголосила, що впровадження і реалізація політики академічної доброчесності позитивно впливає на формування важливих складників soft skills майбутнього фахівця з обліку і оподаткування. Зокрема digital skills, що набуваються у процесі використання інтелектуальних систем бухгалтерських знань, розвивають навички критичного мислення, тайм-менеджменту, дисциплінованість, комунікаційну активність, відповідальність.

Під час інтерактивного діалогу визначали переваги інтелектуальних систем для бухгалтерів і фінансових фахівців та встановлювали фактори, здатні позитивно змінити очікування клієнтів при роботі з компаніями.

Колектив кафедри обліку і оподаткування вдячний учасникам за активну участь у заході.

Окрема подяка Збройним силам України за можливість навчатися та розвиватися!