Літня школа НАТО на узбережжі Чорного моря

З 26 по 29 серпня 2013 р. поблизу м. Ялта (санаторій «Курпати») проходила Літня школа НАТО «Гнучка політика партнерства: активне залучення через кооперативну безпеку» за підтримки Центру євроатлантичної інтеграції в м. Дніпропетровську і Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Участь у Літній школі взяли 20 студентів-переможців конкурсів з питань безпеки, публічної дипломатії, євроатлантичної інтеграції та міжнародних відносин. Серед них були і представники Полтавської державної аграрної академії: Перетятько Інна, аспірант кафедри фінансів і кредиту та Постіл Юлія, студент ОКР «Магістр» факультету економіки та менеджменту.
Захід проходив у теоретичній та практичній (інтерактивній) формі. Доповідачами літньої школи НАТО були запрошені провідні викладачі ВНЗ України, представники структур НАТО, посольств країн-членів НАТО в Україні, центрів євроатлантичної інтеграції, вітчизняні та закордонні експерти.

Учасники школи заздалегідь готувалися до практичної частини: кожен обрав по 3 країни-партнера НАТО у межах таких партнерств як Партнерство заради миру, Середземноморський Діалог та Стамбульська ініціатива співпраці, Партнерство по всьому світі. Організатори школи заздалегідь потурбувалися про надання необхідної інформації, що допомогло студентам зорієнтуватися та якнайкраще підготуватися до заходу.
Під час обговорення студенти, які представляли країни-партнери НАТО, дискутували про необхідність партнерства, політичний курс, якого дотримується країна в НАТО, умови участі держави в міжнародних операціях (якщо такі є), основні стратегічні документи, що стосуються зовнішньополітичного курсу країни в цілому, та формували пропозиції щодо нових механізмів партнерства з НАТО.
Коротко презентували основні цілі партнерства країни, індивідуальні сфери співробітництва за напрямками: заходи в оборонній галузі, оборонна реформа, оборонна політика та планування, відносини між цивільними органами і військовими відомствами, освіту й підготовку, військове співробітництво між країнами та військові навчання, планування дій на випадок надзвичайних ситуацій цивільного характеру і реагування на природні лиха та катастрофи, співробітництво в галузі науки та довкілля.
Наступного дня учасники обговорювали питання нових загроз та викликів безпеці у кооперації з представниками інших країн з групи партнерства і виробляли спільний погляд на дану ситуацію.

Дискутуючи, проводячи безліч переговорів та нарад студентам все ж вдалося дійти консенсусу щодо проблем кожного з партнерств. Учасники надали свої пропозиції й обговорили інструменти та механізми партнерства країн з НАТО.

Такі заходи сприяють формуванню нового покоління активних мислячих молодих лідерів, допомагають їм знайти однодумців. Сподіваємось, що проведення такого роду івентів стане традиційним, а коло зацікавлених людей розшириться. Адже це унікальна можливість поспілкуватися з досвідченими фахівцями та знайти нових друзів.