Майбутні будівельники здобули практичні навички на ТОВ Будівельна компанія "Комбінат виробничих підприємств"

У межах практичної підготовки студентів на виробництві за освітньо-професійною програмою Технології будівельних конструкцій, виробів і матеріалів другого (магістерського) рівня 21 травня 2024 року згідно з договором про співпрацю з  ТОВ «Будівельна компанія "Комбінат виробничих підприємств"» було проведено виїзне лабораторне заняття з дисципліни «Технологія будівельних композиційних матеріалів та виробів спеціального призначення».

Враховуючи сучасні реалії розвитку технологій виробництва будівельної продукції та практичну направленість освітньої програми, слід  проводити виїзні лабораторні заняття на виробництві. Ця практика є необхідним елементом навчального процесу, оскільки вона дає змогу студентам здобути практичні навички, потрібні для  роботи на виробництві. Практична підготовка студентів відіграє ключову роль у формуванні їхньої професійної компетентності та їхній підготовці до майбутньої роботи в галузі будівництва.

Метою виїзного лабораторного заняття було ознайомлення студентів з роботою лабораторії підприємства, контролем якості арматури у ній, технологією виготовлення будівельних виробів на полігонах і в цеху,  обладнанням, засобами вимірювальної техніки та супровідною документацією. 
Було також випробувано арматуру з визначенням межі плинності та міцності при розтягу й відносного видовження після розриву. Випробування проводилося на сучасній машині з записом характеристик у комп’ютері та візуалізацією графіка деформацій на його моніторі.

Студенти також ознайомилися з європейським стандартом випробувань арматури ДСТУ ISO 6892-1:2019 (ISO 6892-1:2016, IDT) Металеві матеріали випробування на розтяг. Частина 1. Метод випробування за кімнатної температури, зробили розрахунок складу бетону, приготували бетонну суміш, визначили її властивості та виготовили зразки бетону.

Потім  студентам провели екскурсію по підприємству, під час якої вони оглянули виробничі потужності, обладнання та технологічний процес виготовлення арматурних каркасів, паль, фундаментних блоків і залізобетонних кілець. Проведений аналіз  технологій виробництва  свідчить про  високий рівень   автоматизації та дотримання стандартів на підприємстві.

Студенти також мали змогу поставити запитання інженерам і фахівцям з різних технологій виробництва будівельних виробів.
Наприкінці заняття студенти поділилися своїми враженнями від нього та висловили свої думки про те, як це практичне заняття допоможе їм у майбутній професійній діяльності.