Студентка 2 курсу ПДАУ спеціальності Харчові технології Оксана ЗАКОРА (керівник – д. т. н., професор Валерій СУКМАНОВ) взяла участь у Міжнародному конкурсі стартапів «Tour System Ukr Challenge», до якого підготувала стартап, присвячений дослідженню, виготовленню та реалізації крафтових кондитерських виробів з додаванням борошна з кавової гущі для збільшення їх харчової цінності та антиоксидантної властивості.
Організатори конкурсу: Державний торговельно-економічний університет (Україна), Вища школа суспільно-господарча у Пшеворську (Польща), Батумський державний університет імені Шота Руставелі (Грузія), Академія професійної освіти «Меркур» (Словаччина), Гельсінський університет (Фінляндія).
Після успішного проходження I етапу цього конкурсу Оксана взяла участь у II етапі 27 квітня 2024 року, на якому конкурсна комісія оцінювала стартап-проєкти на підставі їх публічного захисту (відеоконференція у дистанційному форматі) під час проведення фіналу конкурсу в ДТЕУ.
Слід зазначити, що проєкт нашої студентки охоплював широке коло питань: вивчення харчової цінності кавової гущі та можливість її використання в кондитерських технологіях при виготовленні хлібобулочних виробів, розроблення технології та виготовлення дослідних зразків, їх дегустації із залученням як викладачів кафедри харчових технологій, так і студентів спеціальності 181 Харчові технології, а також економічних розрахунків щодо подальшого розвитку та впровадження цього інноваційного напряму в харчових технологіях.
Робота Оксани ЗОКОРИ зацікавила членів конкурсної комісії своєю оригінальністю та перспективністю. Результати цього конкурсу вчергове засвідчили достатньо високий рівень наукових робіт студентів спеціальності 181 Харчові технології Полтавського державного аграрного університету.