Навчально-практичний семінар «Шкільне садівництво та городництво» в ПДАУ: кроки до екологічного та здорового майбутнього

24 травня 2024 року на базі Полтавського державного аграрного університету відбувся обласний навчально-практичний семінар «Шкільне садівництво та городництво». Захід організовано за ініціативи проректора з науково-педагогічної, наукової роботи ПДАУ Олега Горба в рамках співпраці ПДАУ та українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» за підтримки Міністерства освіти і науки.

Метою семінару стало сприяння екологічному вихованню учасників освітнього процесу, ознайомлення з можливостями та перевагами шкільного садівництва (городництва), а також стимулювання учнів до створення власних шкільних садів.

Відкриваючи обласний навчально-практичний семінар, проректорка з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку Тамара Шаравара від імені адміністрації навчального закладу привітала його учасників  і підкреслила важливість проєкту, втілення якого свідчить про серйозний підхід до свідомого життя та прагнення до здорового способу життя. Вона також зазначила, що вирощування мікрозелені – це не лише захопливе заняття, але й джерело вітамінів і мікроелементів. Учасники проєкту зможуть побачити на власні очі, як вирощувати цю корисну зелень, і навіть спробувати виростити її у себе вдома на підвіконні. Окрім цього, пані Тамара розповіла учасникам проєкту, що після майстер-класу вони зможуть прогулятися територією Університету, побачити віварій, де мешкають лебеді, павичі та інші птахи, привезену з Тибету секвою, а також дізнатися про історію закладу, де колись навчалися Симон Петлюра та Михайло Нуайме.

Тамара Олексіївна побажала учасникам проєкту плідної роботи, нових знайомств і незабутніх вражень.

Ніна Дурдикулієва, керівниця КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської облради», координаторка українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» у Полтавській області, привітала учасників семінару, висловила щиру подяку закладам освіти за активну участь у проєкті та зазначила, що шкільне садівництво та городництво є одним із ключових напрямів його діяльності. Вона також відзначила плідну співпрацю з ПДАУ, яка дає можливість реалізовувати важливі екологічні та освітні ініціативи.

Таїсія Ярошенко, методистка відділу розвитку природничих і математичних дисциплін ПАНО ім. М. В. Остроградського, обласний координатор освітнього компонента проєкту «Діємо для здоров’я» в Полтавській області у своєму вітальному слові підкреслила, що проєкт «Зелена школа», який буде реалізовано спільно з ПДАУ в рамках другої фази українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», стане важливим кроком у формуванні екологічно свідомого покоління. Вона висловила сподівання, що семінар «Шкільне садівництво та городництво» стане джерелом нових знань та ідей для учасників, а також стимулюватиме їх до створення власних екопросторів у закладах освіти.

Під час семінару його учасники мали змогу:

• дізнатися про реалізацію Концепції «Зелена Школа» у партнерських закладах освіти українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» Полтавської області у ІІ фазі Проєкту у співпраці з Полтавським державним аграрним університетом;

• здобути практичні знання з облаштування шкільного саду (городу);

• взяти участь у майстер-класі «Мікрозелень – корисний та смачний суперфуд. Особливості вирощування»;

• прогулятися територією ПДАУ та ознайомитися з її навчально-матеріальною базою.

Майстер-клас «Мікрозелень – корисний та смачний суперфуд. Особливості вирощування» провела Світлана Юрченко, кандидатка сільськогосподарських наук, доцентка кафедри селекції, насінництва і генетики. Учасники майстер-класу дізналися про користь мікрозелені, особливості її вирощування та отримали практичні поради щодо облаштування мінітеплиці вдома на підвіконні.

 

Прогулянка територією ПДАУ стала чудовою можливістю для учасників семінару ознайомитися з його мальовничою природою, навчальними корпусами, спортивними комплексами та науково-дослідними лабораторіями.

Обласний навчально-практичний семінар «Шкільне садівництво та городництво» став цінним досвідом для його учасників, адже вони отримали не лише нові знання та практичні навички, але й заряд натхнення для реалізації власних проєктів з облаштування шкільних садів і городів.