Навчання сільськогосподарських експертів-дорадників

      З 29 жовтня 2012 року при Інституті післядипломної освіти та дорадництва були проведені заняття для співробітників та студентів академії по навчанню сільськогосподарських експертів-дорадників.
      Згідно навчального плану професійної підготовки «Сільськогосподарських експертів-дорадників» було зараховано 16 слухачів.
     Експерт-дорадник організовує роботу з підвищення рівня знань та вдосконалення практичних навичок прибуткового ведення господарства керівників і працівників особистих селянських та фермерських господарств, господарських товариств, інших сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та господарювання в умовах ринкової економіки, а також сільського населення. Надає їм дорадчі послуги з питань економіки, технологій, управління, врегулювання відносин власності на землю і майно, маркетингу, обліку, податків, права, екології тощо. Консультує органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування з питань підготовки та реалізації планів соціально-економічного розвитку, застосування відповідних законодавчих та нормативно-правових актів. Поширює та сприяє впровадженню у виробництво сучасних технологій, новітніх досягнень науки і техніки та надає поради (консультації) щодо їх впровадження у виробництво. Сприяє: організації мережі збуту сільськогосподарської продукції шляхом надання дорадчих послуг зі створення сільських агромагазинів, сільськогосподарських кооперативів, кредитних спілок, агроторгових домів; розвитку несільськогосподарського підприємництва в сільській місцевості, у тому числі сільського зеленого туризму, зайнятості сільського населення; розробці та реалізації молодіжних програм на селі тощо. Поширює інформацію про ціни і кон’юнктуру ринків, переваги та загрози їх розширення (при вступі України до міжнародних організацій і регіональних угруповань). Досліджує соціально-економічні проблеми сільської місцевості та розробляє варіанти їх розв’язання.   Організовує демонстраційні покази форм і методів роботи та проводить навчальні заходи для суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сільській місцевості: семінари, демонстрації, Дні поля (ферми) тощо. Готує презентації, інформаційні листи, рекомендації, письмові запити з питань своєї діяльності. Складає перспективні та поточні плани і програми роботи. Розраховує вартість дорадчих послуг. Проводить анкетування та визначає потреби клієнтів у дорадчих послугах.
      Навчання проводилося згідно плану професійної підготовки експертів-дорадників.

Назва модуля

Назва теми

Викладач

 
 

Теоретична підготовка з основ сільськогосподарського  дорадництва

  • Історія створення та функціонування дорадчих служб.

Маренич М.М.

 
  • Мотивація дорадчої діяльності.

Маренич М.М.

 
  • Напрями діяльності дорадчої служби.

Маренич М.М.

 
  • Організація практичної роботи дорадчої служби.

Маренич М.М.

 
  • Принципи формування та функціонування дорадчих комітетів та їх роль у різних напрямках роботи дорадчої служби.

Бредун Н.В.

 
  • Моніторинг дорадчих послуг

Бредун Н.В.

 
  • Навчання дорослих.

Бредун Н.В.

 
  • Методи освітньої діяльності в системі сільськогосподарського дорадництва.

Бредун Н.В.

 
  • Організація та оцінювання консультаційного процесу.

Бредун Н.В.

 
  • Системний підхід у діяльності дорадчих служб.

Падалка В.В..

 
  • Організація впровадження результатів наукових досліджень та інновацій у виробництво.

Падалка В.В.

 
  • Маркетинг дорадчих послуг.

Маренич М.М.

 

 

     Навчання сільськогосподарських експертів-дорадників та сільськогосподарських дорадників постійно проводяться на базі Інституту післядипломної освіти та дорадництва і охоплює Харківський, Сумський, Дніпропетровський та Полтавський регіони. За додатковою інформацією звертатися за адресою: м. Полтава, вул. Сковороди 1/3, Інститут післядипломної освіти та дорадництва, 053-22-2-26-21.