Нові можливості співпраці: представники ПДАУ відвідали Пікнік неурядових організацій у Щецині

 

15 червня делегація Полтавського державного аграрного університету у складі професорів Анастасії Некряч і Тамари Шаравари, а також фахівця міжнародного відділу Олени Смірнової в рамках проєкту Еразмус+ напряму Жана Моне «Участь громадян та соціальний діалог як ключові фактори в розбудові сталих територіальних громад: успішні практики ЄС для України» № 101085535 — SuTCom — ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH відвідала польське місто Щецин, де її зустрів пан Томаш Ковалік, головний спеціаліст з польсько-української співпраці неурядової організації «Конвент Самоврядної Співпраці Польща — Україна» з м. Щецин.
 
До роботи делегації також долучився голова Великобудищанської громади Миргородського району Полтавської області Микола Шаблій.
 
Цей день був насиченим подіями та враженнями:
Наша делегація взяла участь у Пікніку неурядових організацій. Щороку 15 червня у Щецині збираються найактивніші з-понад 2,5 тисяч представників неурядових (громадських) організацій, щоб презентувати свої здобутки та обмінюватися досвідом. Цього року представники ПДАУ ознайомилися з діяльністю польських неурядових організацій, взяли участь у конкурсах проєктів і поспілкувалися з активістами.
 
Також виконавці проєкту мали змістовну зустріч із заступником президента міста Щецин Лукашем Кадлубовським, директоркою Офісу громадянського діалогу мерії Щецина Магдаленою Блащик і начальницею відділу співпраці з громадськими організаціями Йоанною Габіновською, де отримали ґрунтовну інформацію про співпрацю міста з неурядовими організаціями, особливості фінансування та звітності. Було наголошено на важливості залучення мешканців громад до діяльності таких організацій, адже це дає їм можливість впливати на якість життя у своїх містах.
 
У рамках концертної програми протягом дня на Пікніку виступали різні мистецькі колективи, такі як Поморське освітньо-культурне товариство, танцювальний колектив PTOCZKI PTONERS, Асоціація сімей та друзів людей з обмеженими можливостями Więż, «Delta Dance» Active Senior Academy Team, гурти "ОПТИ-МАЛЬНІ" та Ewenemnet — Ewelina Gorayska та Łukasz Schmidt, а також відбулися поетична вистава Муніципального центру культури, шоу бойових мистецтв Wing Tsun Kung Fu Szczecin, Асоціація художньої гімнастики Pogoń Szczecin Морський спортивний клуб - шоу художньої гімнастики та інші. Також у концерті взяли участь деякі громадські організації, різні за віком учасники яких демонстрували свої таланти.
 
Команда ПДАУ провела низку зустрічей із представниками неурядових організацій Щецина та обговорила з ними можливості співпраці та обміну досвідом.
 
Особливо цікавим для делегації ПДАУ був досвід громадськості міста щодо створення громадських холодильників. У спеку будь-хто може залишити в них продукти для тих, хто їх потребує.
Представники ПДАУ також домовилися про можливу співпрацю для молоді Університету. Досвід міста Щецин у цій сфері є унікальним і корисним.
 
Відвідування Пікніка неурядових організацій у Щецині стало для делегації ПДАУ цінним досвідом і дало змогу ознайомитися з діяльністю польських неурядових організацій, налагодити контакти для співпраці й здобути нові знання та ідеї для розвитку своєї громади.