Представники ПДАУ відвідали Центр допомоги українцям у місті Щецин

17 червня делегація Полтавського державного аграрного університету у складі професорів Анастасії Некряч і Тамари Шаравари, а також фахівця міжнародного відділу Олени Смірнової на запрошення Томаша Коваліка, головного спеціаліста з польсько-української співпраці неурядової організації «Конвент Самоврядної Співпраці Польща — Україна», відвідала Центр допомоги українцям у Щецині.
 
Представники ПДАУ  на власні очі побачили, як надається допомога нашим співвітчизникам, зокрема   одягом і харчовими продуктами. Центр обладнано для людей з інвалідністю, а також там працює дитяча кімната. Психолог-педагог Анна Педан проводить у Центрі тренінги та заняття з дітьми різного віку, допомагаючи їм упоратися зі стресом та адаптуватися до нового середовища. Меблі для дитячої кімнати безкоштовно надала мережа ІКЕА. Українські мами можуть лишити на кілька годин діток під наглядом фахівців, наприклад, якщо їм потрібно відвідати лікаря.
 
Психологічна служба ПДАУ також надає допомогу та підтримку діткам ВПО, які проводять час у дитячій кімнаті Університету. Представники Університету домовилися про обмін досвідом із працівниками Центру, щоб поліпшити психологічну підтримку дітей, які постраждали від війни.
 
У Центрі допомоги українцям у Щецині також надає підтримку почесний консул України в цьому місті Хенріх Колодій, за час роботи якого його команда допомогла оформити українцям понад 6,5 тис. тимчасових посвідок особи.
Окремою темою для обговорення стала презентація пана Томаша Коваліка, присвячена діяльності громад Польщі. Він розповів про трирівневу систему організації самоврядування в країні, де кожна громада має значну автономію та розв'язує проблеми на місцевому рівні. Це дає змогу громадам знаходити нові можливості для розвитку та наповнення їхнього бюджету. Представники ПДАУ зацікавилися досвідом польських громад і готові поділитися ним з громадами Полтавщини.
 
Візит команди ПДАУ відбувся в рамках проєкту Еразмус+ напряму Жана Моне «Участь громадян та соціальний діалог як ключові фактори в розбудові сталих територіальних громад: успішні практики ЄС для України» № 101085535 — SuTCom — ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH.