Презентація Національної програми з агропереробки: нові можливості для бізнесу

15 жовтня у Полтавському державному аграрному університеті відбулася масштабна конференція, присвячена презентації Національної програми з агропереробки.
 
Учасниками заходу стали представники Полтавської обласної військової адміністрації, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Департамент агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО, Полтавського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, Об’єднання «Рада сільськогосподарських товаровиробників Полтавської області», Полтавського державного аграрного університету, банківських установ, сільськогосподарських, переробних підприємств і фермерських господарств. Захід зібрав понад 200 учасників, що свідчить про високий рівень зацікавленості аграрного сектору до реалізації Національної програми.
 
З вітальним словом до учасників конференції звернувся начальник Полтавської обласної військової адміністрації Філіп Пронін, який підкреслив важливість запуску регіональної платформи «Діалог влади та бізнесу» і необхідність переходу від експорту сировини до переробки з доданою вартістю. За його словами, Україна має чималий потенціал, який треба розвивати.
 
Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький детально розповів про нові програми та ініціативи Міністерства, спрямовані на розвиток переробної промисловості в аграрному секторі. Безкоштовне надання бізнес-планів є частиною державної політики, спрямованої на збільшення обсягів переробки продукції та підтримку українських підприємців. Міністерство готове надати необхідну експертну допомогу для успішної реалізації цих ініціатив. Він подякував Полтавській області за ініціативність та активну участь у реалізації державних програм.
 
Ректор ПДАУ Олександр Галич у своєму виступі зазначив, що Університет активно працює над розвитком освітніх програм у сфері переробки сільськогосподарської продукції та створенням спільно з аграрним бізнесом сучасних навчальних лабораторій. В Університеті, зокрема, за міждисциплінарною освітньо-науковою програмою Технології зберігання, переробки зерна та аграрний бізнес готують фахівців, здатних виконувати актуальні завдання агропромислового комплексу.
 
Ключовою подією конференції стала презентація Національної програми з агропереробки. Радник Міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Бататін розповів про цілі та завдання програми, механізми її реалізації та можливості фінансування для аграрних підприємств.
 
Експерт детально роз’яснив переваги переробки сільськогосподарської сировини, зокрема такі, як збільшення прибутків, підвищення стійкості бізнесу та можливості експорту готової продукції. Він наголосив на важливості глибокої переробки сільськогосподарської продукції для диверсифікації експорту та зменшення залежності від світових цін на сировину.
 
Олександр Юрійович проаналізував нинішню ситуацію на внутрішньому ринку, перспективи експорту української продукції переробки на світові ринки, розвиток ринків кінцевої продукції переробки, а також висловив своє бачення економіки майбутнього виробництва.
 
Отже, особливу увагу на конференції експерти приділили питанню глибокої переробки агросировини та відзначили, що саме завдяки глибокій переробці можна отримати продукцію з високою доданою вартістю.
Учасники заходу також дізналися про можливості фінансування проєктів з агропереробки.
 
Заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації (CDTO) Володимир Когут підкреслив важливість моделей співпраці з міжнародними програмами та проєктами для розвитку аграрного сектора, а директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної військової адміністрації Сергій Фролов звернув увагу на можливості, які пропонують банківські установи в цій сфері. Саме тому ефективна співпраця з міжнародними партнерами та доступ до фінансових ресурсів можуть сприяти інноваційному розвитку аграрного бізнесу.
 
Значну увагу було приділено питанням дослідження ринків, розроблення бізнес-планів і залучення інвестицій. Менеджер проєктів розвитку ланцюгів доданої вартості Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) Владислав Гуленко розповів про критерії відбору проєктів та умови отримання субгрантів. Представники банківських установ презентували свої кредитні програми для аграрного сектора.
 
Конференція стала важливою платформою для обміну досвідом, знаннями та контактами між представниками агропромислового комплексу Полтавщини. Учасники заходу отримали цінну інформацію про актуальні тенденції розвитку галузі, можливості фінансування та практичні рекомендації для реалізації власних проєктів.
 
Полтавський державний аграрний університет продовжує активно сприяти розвитку аграрної освіти та науки, а також підтримує тісні зв’язки з агропромисловим сектором регіону.