Реінтеграція дорослого населення завдяки професійній освіті

15 травня 2024 року в Полтавському державному аграрному університеті відбувся семінар-дискусія «Реінтеграція дорослого населення через програми професійного навчання», організований у рамках програми «Швидкі навички до працевлаштування», яку реалізують Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ та Товариство Sequa. У цій програмі безкоштовне навчання для дорослих, зокрема ветеранів війни,  професіям електромонтера і швачки та  особливостям монтажу та експлуатації сонячних панелей. Навчання триває з кінця 2023 року до 31 травня 2024 року на базі Полтавського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Відкрив семінар заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Антон Чубенко, який зазначив, що сьогодні в Україні особливо гостро стоїть питання перенавчання та працевлаштування дорослого населення, яке постраждало внаслідок війни. Професійна освіта – це потужний інструмент, який може допомогти людям будь-якого віку здобути нові знання та навички, потрібні для успішного працевлаштування.

Голова вченої ради Валентина Аранчій зазначила, що ПДАУ завжди був і буде центром освіти та науки для всіх охочих здобути знання та навички, потрібні для працевлаштування. Вона побажала всім учасникам семінару плідної роботи, конструктивних дискусій і прийняття рішень, які допоможуть зробити процес реінтеграції дорослого населення максимально ефективним і результативним.

Директор Департаменту освіти і науки Полтавської обласної військової адміністрації Євген Кончаковський висловив сподівання, що на сьогоднішньому заході присутні розроблять механізм, який допоможе знайти спосіб роботи з дорослим населенням саме через призму заходів професійної освіти.

Під час семінару було розглянуто:

• концептуальні засади інтегрованих курсів професійної реінтеграції для дорослого населення з урахуванням вразливих груп;

• BCP-план для провайдерів ПТО;

• основні принципи інтегрованого підходу до професійної реінтеграції;

• аналіз вразливих груп населення;

• соціально-економічні виклики та можливості реінтеграції;

• моделі інтегрованих курсів професійної реінтеграції;

• партнерство між постачальниками освіти та роботодавцями;

• інструменти оцінки ефективності курсів;

• чинники, необхідні для успішної професійної реінтеграції учасників бойових дій та інших вразливих груп.

На семінарі також відбулися дискусія із запрошеними фахівцями та анонімне опитування, яке допомогло визначити можливості та потреби  підтримки постачальників професійної освіти спільно із представниками роботодавців.

За підсумками семінару було розроблено дорожню карту, у якій зазначено головні напрями розвитку програм професійної реінтеграції для дорослого населення.

Учасники семінару високо оцінили його організацію та змістовність. Вони відзначили, що на семінарі мали змогу здобути нові знання та навички, а також налагодити зв’язки з потенційними партнерами.

Організатори семінару висловили щиру подяку всім учасникам за активну участь.

Цей семінар є одним із заходів, що проводяться в рамках програми «GIZ», спрямованої на підтримку дорослого населення України, яке постраждало внаслідок війни.

ПДАУ активно співпрацює з партнерами з метою вдосконалення програм професійної реінтеграції та сприяння працевлаштуванню дорослих.