Розпочалася співпраця ПДАУ та Helvetas Swiss Intercooperation для розвитку професійно-технічної освіти в Україні

Helvetas – це швейцарська організація, яка підтримує ініціативи сталого розвитку в усьому світі. Серед основних напрямів роботи організації — підтримка програм забезпечення засобів існування, економічного відновлення та розбудови стійкості. Helvetas співпрацює з місцевими громадами, органами влади та іншими партнерами з метою оптимального реагування на гуманітарні кризи та сприяння розвитку в довгостроковій перспективі. Така співпраця охоплює проведення навчання та надання ресурсів місцевим ГО, державним органам і громадам для посилення їхньої підготовленості до надзвичайних ситуацій, реагування на них і відновлення після них.
Оскільки для України вкрай важливим завданням є інтеграція внутрішньо переміщених осіб до соціоекономічного простору нової домівки, то потрібні навчальні програми, які сприяють здобуттю нових знань, умінь і досвіду, допомагаючи у профорієнтації ВПО. Полтавський державний аграрний університет з перших днів повномасштабної військової агресії підтримує людей, що опинилися у складних життєвих обставинах, тож його співпраця з благодійними організаціями тільки посилюється.
У рамках міжнародного проєкту «Підтримка відновлення соціальної та фінансової стійкості громад у постраждалих від війни регіонах на сході та заході України», що реалізує Helvetas Swiss Intercooperation у партнерстві з JERU за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ), розпочалося навчання для ВПО за напрямом "Технологія виготовлення хліба та хлібобулочних виробів".
Цю співпрацю ініціювали дорадча служба Навчально-наукового центру інформаційно-комунікаційних освітніх технологій та освіти дорослих ПДАУ, а саме її очільник Олександр Глазов, і керівниця Центру Юлією Вакуленко. Викладачкою курсу стала кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри рослинництва Ольга Бараболя.
Протягом двох місяців учасники навчання засвоять низку корисних компетенцій, зокрема
 
- розуміння основних принципів виготовлення хліба та хлібобулочних виробів,
- уміння використовувати власну рецептуру для приготування хліба та хлібобулочних виробів,
- знання про різні види сировини, що використовуються у хлібопекарні,
- уміння правильно вимірювати та змішувати інгредієнти для виготовлення тіста,
- навички формування та оброблення тіста перед пекарською обробкою,
- знання про різні методи пекарської обробки тіста,
- уміння користуватися пекарським обладнанням та інструментами,
- розуміння процесу випікання хліба та хлібобулочних виробів,
- навички контролю якості готових хлібобулочних виробів,
- знання про зберігання хліба та хлібобулочних виробів.
 
Дякуємо Helvetas Swiss Intercooperation за співпрацю та можливість поліпшити матеріально-технічну базу Університету, що, безумовно, підвищить якість освітнього процесу та буде корисним не тільки для ВПО, а й для студентів-технологів, які також матиму змогу вчитися на ліпшому обладнанні!