"Сад Божественних рослин — метасеквої на честь 300-річчя Григорія Сковороди"

 

Як філософія Григорія Сковороди, його пізнання людської суті та суті природи вічні, так і рослина, яку символічно обрали для увічнення пам'яті геніального філософа на території ПДАУ, вічна! Цьому виду вже мільйони років, і хоча раніше метасеквоя була поширена майже по всій планеті,  від Східної Європи до Північної Америки, проте наразі у природі вона зустрічається лише у кількох високогірних провінціях центральної частини Китаю. Серед закладів освіти аграрного напряму в нашій державі така реліктова рослина була тільки в Національному університеті біоресурсів і природокористування України, а відтепер вона є і в Полтавському державному аграрному університеті, а саме Метасеквоя розсіченошишкова!

Ії будова вирізняється широкопірамідальною кроною і струнким стовбуром, висота якого сягає 35 м. Вік деяких із представників метасеквої перевищує 600 років. Отже, "Сад Божественних рослин" слугуватиме майбутнім поколінням українців монументальною згадкою про велич філософської думки нашого видатного земляка Григорія Сковороди ще сотні років.   
 
Закладення нової алеї відбулося у вівторок, 29 листопада, на території Полтавського державного аграрного університету. Десять саджанців метасеквої люб'язно надав випускник Навчально-наукового інституту агротехнологій, селекції та екології ПДАУ Андрій Бут, директор Полтавської філії ТОВ "АГРІСТАР". 
 
У заході взяли участь в. о. ректора ПДАУ Валентина Аранчій, проректори Тамара Шаравара, Олег Горб, Олена Костенко, Василь Чуга, керівники науково-дослідних інститутів і факультетів Микола Маренич, Сергій Кулинич, Алла Світлична, Олександра Біловод, Людмила Дорогань-Писаренко, викладачі та студенти ПДАУ. До урочистої події також долучився депутат Полтавської обласної ради, почесний професор ПДАУ Юрій Мотрич.   
 
Як розповів заслужений винахідник, доцент кафедри захисту рослин Віктор Самородов, присутні стали свідками унікальної події, оскільки ці саджанці належать прадавній рослині, що взагалі колись вважалася викопною, але неймовірним чином виринула з глибин історії.   
 
Так і сучасні українці потребують відродження прогресивних думок Григорія Сковороди, який присвятив свої наукові пошуки вихованню гідних громадян, достойних людей, справжніх синів і доньок України!