У ПДАУ відбулася V Всеукраїнська науково-практична конференція «Політичні трансформації суспільства»

 

22 лютого за підтримки Європейського Союзу в рамках Програми Еразмус+ напряму Жана Моне на базі Полтавського державного аграрного університету за підтримки Міністерства освіти і науки України та Полтавської обласної військової адміністрації відбулася ювілейна V Всеукраїнська науково-практична конференція «Політичні трансформації суспільства». Протягом п’яти років кафедра гуманітарних і соціальних дисциплін ПДАУ об’єднує науковців, фахівців, громадських діячів, депутатів різних рівнів, здобувачів вищої освіти спеціальності 052 Політологія та інших зацікавлених у реалізації політичних змін в Україні осіб. Навіть 24 лютого 2022 року, в день повномасштабного вторгнення, ця конференція відбулася відповідно до плану. Тоді вона стала ще одним символом стійкості та єднання українців, а сьогодні – платформою для обміну думками та дослідженнями з актуальних питань політичного життя, сприяла розвитку наукових зв’язків і співпраці між закладами вищої освіти України. Понад 50 представників провідних закладів вищої освіти взяли участь у сьогоднішній конференції.

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації доктор юридичних наук, професор Антон Чубенко, який зазначив, що війна з одвічним ворогом наразі надзвичайно актуалізує тему політичних трансформацій, а спрямованість на збереження держави та демократії – це два ключових завдання для всіх політичних процесів сьогодення. Зі свого боку ректор Полтавського державного аграрного університету кандидат економічних наук, професор Олександр Галич підтвердив, що важливість тем, що обговорювалися на конференції, важко переоцінити, особливо сьогодні, коли українське суспільство переживає глибокі трансформації, адже ми живемо і працюємо у воєнний час. Також присутніх привітала проректорка з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку ПДАУ докторка історичних наук, професорка Тамара Шаравара, модераторка конференції, яка зауважила, що Україна зробила вагомі кроки до співпраці з ЄС. Упродовж двох останніх років тривала невпинна боротьба за нашу державу та її інтереси на всіх фронтах, а дипломатичний і політичний – значущі для усвідомлення перспектив нашої країни.

На пленарному засіданні учасники конференції обговорили чимало питань, зокрема Тамара Шаравара розглянула ключові аспекти інтеграції України в Європейський Союз, проаналізувала безпекові угоди із союзними країнами, які стали результатом зусиль дипломатії і команди Офісу Президента щодо безпекових гарантій для України.  Вона зазначила, що варто переосмислити роль НАТО у вирішенні конфліктів світового рівня, оскільки це не лише військово-політичний союз 31 країни Північної Америки та Європи, це союз держав, які мають взаємопідтримку й доступ до новітніх технологій і способів гарантування безпеки.

Кандидат юридичних наук, старший дослідник завідувач відділу з питань захисту прав інтелектуальної власності Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Національної академії правових наук України Андрій Шабалін висвітлив можливості застосування практики суду ЄС в Україні та наголосив на необхідності внесення певних нормативних змін у чинне законодавство.

Кандидатка політичних наук, доцентка професорка кафедри політичних технологій Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Світлана Бульбенюк продемонструвала різницю у сприйнятті різних моделей політичних комунікацій – української, російської та німецької – та провела паралелі між історією та сучасністю у витоках культури порозуміння.

Кандидат політичних наук доцент кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін Полтавського державного аграрного університету Сергій Приходько доповів про перспективи та важливість розвитку електронних технологій в Україні для залучення громадян до управління місцевими справами, оскільки саме це забезпечить збільшення довіри до місцевого самоврядування та до влади загалом.

Під час дискусій учасники висловили свої думки щодо ефективності НАТО, обговорили питання підтримки України з боку партнерів і проаналізували рішення, прийняті колишніми елітами України. Тож  унаслідок обговорення дійшли висновку, що сьогодні війна за Україну йде не лише на фронті, але й у політичному, інформаційному та культурному просторі. На кожному з цих фронтів ми маємо здобути перемогу, щоб захистити нашу незалежність, суверенітет та ідентичність. Ще одним висновком дискусії стало те, що для розвитку демократичного суспільства важливо усвідомлювати цінність демократії не лише народу, а й чиновникам. Тому було порушено питання про самоосвіту громади, а професорка кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін кандидатка історичних наук, докторка політичних наук Анастасія Некряч наголосила, що в межах проєкту йде робота над посібником «Самоосвіта в громадах».

Висловлюємо вдячність університетам, які взяли участь у підготовці організації конференції, – Київському національному економічному університету імені Вадима Гетьмана, Білоцерківському національному аграрному університету, державному закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», Івано-Франківському національному технічному університету нафти і газу та Херсонському національному технічному університету. Високо цінуємо думку кожного спікера та тих, хто долучився до обговорення актуальних питань тематичних напрямів конференції та жвавої дискусії під час пленарного засідання.

Дякуємо Збройним силам України за можливість працювати на науковому фронті на благо України. Разом до Перемоги!