У Полтавському державному аграрному університеті пройшов лекторій «Шевченко в кубі»

 

18 травня у рамках Краєзнавчого вікенду «Шевченко в кубі» в нашому університеті було проведено центральний захід усього фестивалю – лекторій, присвячений Тарасові Шевченку. Як співорганізатор ПДАУ надав локацію, яка цілком відповідала духу фестивалю і вигідно презентувала цінну історичну пам’ятку – будівлю колишнього єпархіального училища, в якій зараз розміщено бібліотеку Університету. Крім того, викладачі кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін ПДАУ Ігор Усанов і Марина Антонюк були на заході лекторами.

 

Відкрив захід заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Антон Чубенко. Вітальне слово для гостей та учасників фестивалю виголосила проректорка з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку Тамара Шаравара.

 

Лекторій розпочав доцент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка Михайло Назаренко. У виступі «Що ми знаємо і чого не знаємо про Шевченка» він торкнувся різних аспектів шевченкознавчої науки, показавши, скільки дискусійних питань і невивчених фактів досі залишається. Шевченкознавство постало перед слухачами не як штивна академічна дисципліна, а як захопливий інтелектуальний детектив.

Наступною виступила доцентка ПДАУ Марина Антонюк з лекцією на тему «Кобзар у Шевченковому “Кобзарі”: сенс, віддзеркалення, міф», яка показала, наскільки різним було прочитання цього образу у творчості Шевченка.

 

Третій лектор Богдан-Олег Горобчук, соціолог культури, доцент Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука, співавтор YouTube-каналів «Культуртригер» і «Кандидат цинічних наук», у виступі на тему «Тарас Шевченко як натхненник Іллі Ріпина – явні та несподівані паралелі» висвітлив, наскільки важливим для Іллі Ріпина був український контекст, зокрема тема розп’яття в Шевченковій художній і поетичній творчості.

 

Другу частину лекторію розпочала Ірина Савченко, кандидатка філологічних наук, професорка Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова й художня керівниця театру «Вавилон». Виступ пані Ірини мав назву «"Кавказ" Тараса Шевченка: минуле і сучасне» і був присвячений одному з найсильніших антиімперських творів у світовій літературі, болюча актуальність якого посилилася в час повномасштабного вторгнення. Добрий відгук в аудиторії знайшло також відео, де актори театру «Вавилон» читають «Кавказ» різними мовами світу.

 

Ще один гість з Київського національного університету ім. Тараса Шевченка – доктор філософських наук, професор Михайло Бойченко – висвітлив тему «Тарас Шевченко: біля витоків скасування культури “русского мира”». До речі, пан Михайло приїхав з подарунком для кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін – підручниками «Логіка» А. Є. Конверського.

 

Завершив програму лекторію доцент ПДАУ Ігор Усанов з доповіддю на тему «Світ і хата між уявою і реальністю». Лектор показав слухачам, як грані Шевченкової творчості вибудовують світ для людей у своїй стороні, як Тарасова майстерня пера і пензля єднає крайові позиції рідного та вселенського, земного і божественного.

 

Фестиваль завершився переглядом вистави «Великий льох» у Полтавському академічному театрі ляльок. Важливо, що одна з лекторок Ірина Савченко консультувала художній колектив театру під час постановки поеми-містерії Тараса Шевченка. Вона виступила перед початком вистави, розкривши для аудиторії глибинне значення одного з найзагадковіших і найконцептуальніших творів Тараса Шевченка.

 

Висловлюємо щиру вдячність співробітникам ПДАУ, які брали участь у підготовці та проведенні лекторію: проректорці з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку Тамарі Шараварі, директорці бібліотеки Наталії Кузьміній, заступнику декана факультету обліку і фінансів Романові Ліпському, завідувачці кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін Наталії Сизоненко, інженерці комп’ютерних систем бібліотеки Олені Проскурніній, комендантові навчального корпусу № 2 Владиславові Дерезі.