Харчова промисловість є однією із пріоритетних галузей економіки України, яку після нашої ПЕРЕМОГИ, потрібно буде надзвичайно інтенсивно розвивати. Адже наша країна є великим виробником аграрної сировини, яку необхідно переробляти всередині країни на власних харчових переробних підприємствах.
І сьогодні, український народ продовжує дивувати весь цивілізований світ, по-перше - коли вирішили відстоювати свою незалежність, а також продовжуючи працювати на спільну ПЕРЕМОГУ, відбудовувати зруйноване, започатковувати новий бізнес, займатися науковою діяльністю тощо. Попри складнощі, українські вчені активно захищають науковий фронт: організовують конференції, вебінари, круглі столи, збираючи донати для Збройних Сил України; проводять наукові дослідження, зокрема, і у сфері оборони; займаються волонтерством.
Третій рік поспіль кафедра Харчових технологій Полтавського державного аграрного університету є організатором науково-практичної конференції «ІННОВАЦІЙНІ ТА РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ», яка 19 грудня 2023 року проходила уже в статусі МІЖНАРОДНОЇ конференції, за підтримки Асоціації UCM-Italy «Середземноморський союз шеф-кухарів - Італія», Henan Institute of Science and Technology PR China, Варненського університету менеджменту, Болгарія та була присвячена висвітленню та обговоренню актуальних питань інноваційних та ресурсозберігаючих технологій харчових виробництв і готельно-ресторанного бізнесу.
Цього року у конференції взяло участь понад 70 представників наукової спільноти України та Китаю; вітчизняних переробних підприємств та установ, пов’язаних із харчовими продуктами; закордонних закладів готельно-ресторанного бізнесу (Італія, Болгарія), здобувачів вищої освіти спеціальностей 181 Харчові технології та 241 Готельно-ресторанна справа.
З вітальними словами до учасників конференції звернулися Олександр ГАЛИЧ, ректор Полтавського державного аграрного університету, Олег ГОРБ, проректор з науково-педагогічної, наукової роботи ПДАУ, Ніна БУДНИК, завідувачка кафедри харчових технологій ПДАУ.
Під час роботи конференції були заслухані та обговорені доповіді:
- Галини ДУБОВОЇ, доцентки кафедри харчових технологій, ПДАУ
- Тетяни МАНОЛІ, доцентки кафедри технології вина та сенсорного аналізу Одеського національного технологічного університету
- Zhenkun CUI, Associate professor, Heman Institute of Science and Technology, Head of Culinary Faculty School of Food Science, China
- Олесі ІВЕР, здобувачки РВО Магістр з харчових технологій, ПДАУ
- Надії РЕМІЗОВОЇ, стейкхолдера ОП Харчові технології другого (магістерського) рівня вищої освіти, начальника науково- дослідного центру випробування харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія»,
- Романа КОВАЛЕНКА, стейкхолдера ОП Харчові технології першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, директора ПП «Білоцерківська агропромислова група»
- Ірини ВІЛЬХОВОЇ, завідувачка виробничою лабораторією молочного комбінату «Білоцерківська агропромислова група»
- Андрія ФАРІСЄЄВА, стейкхолдера ОП Харчові технології першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, доцента кафедри харчових технологій Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара
- Єлизавети БОЙЧЕНКО, здобувачки РВО Магістр з харчових технологій Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара
- Євгенії ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ, доцентки кафедри харчових технологій ПДАУ
- Олександра КАЛАШНИКА, випускник університету Кардів, Англія та провідний фахівець ресторанної індустрії Варненського університету менеджменту, Болгарія
- Анатолія ПОЛОСІНА, генерального секретаря Асоціації UCM-Italy «Середземноморський союз шеф-кухарів- Італія», Італія
- Ніни МУСІЯКИ, здобувачки РВО Бакалавр з харчових технологій, ПДАУ
- Алли КАЙНАШ, доцентки кафедри харчових технологій, ПДАУ
- Вікторії ШЕЛУДЬКО, доцентки кафедри харчових технологій, ПДАУ
- Анни ОЛЬШНИЦЬКОЇ, здобувачки РВО Бакалавр з готельно-ресторанної справи, ПДАУ.
До участі в Міжнародній науково-практичній конференції долучилися 23 заклади вищої освіти України, ВСП "Лохвицький механіко-технологічний фаховий коледж ПДАУ", декан факультету технологій тваринництва та продовольства Анатолій ШОСТЯ, науково-педагогічний колектив кафедри харчових технологій, кафедри підприємництва і права, кафедри рослинництва, кафедри механічної та електричної інженерії, кафедри біології продуктивності тварин ім. академіка О.В. Квасницького, студенти.
Позитивним фактором у роботі науково-практичної конференції відзначено активну участь здобувачів вищої освіти в її проведенні та публікації результатів наукових досліджень.
За результатами доповідей учасники конференції отримали сертифікати (6 годин / 0,2 кредити) заплановано видання збірника матеріалів конференції.
Підсумовуючи результати Міжнародної науково-практичної конференція «ІННОВАЦІЙНІ ТА РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ», дуже важливо продовжувати наукові дослідження, що направлені на забезпечення населення якісними, безпечними продуктами харчування.