Відкриття Наукової платформи Лабораторії «Енергетичних культур і біопалива»

      В Полтавській державній аграрній академії  відбулося відкриття Наукової платформи Лабораторії «Енергетичних культур і біопалива»,  створеної в рамках проекту «Р4Р» (дослідження землі, ґрунту, біомаси).
       На відкритті були присутні представники посольства Королівства Нідерланди в Україні, представники органів виконавчої  влади області, адміністрації аграрної академії, університету Вагенінген, інституту NЕN, групи компаній «Фітофьюелз», Інституту біомаси та сталого розвитку. 
      «Лабораторія передбачає дослідження особливостей використання різних видів рослинної сировини, вирощування світчграсу по відпрацьованій технології, створення власних сортів та проведення насінницької роботи», – розповів завідувач цієї лабораторії Максим Кулик.
      Через включення прямого мосту зв’язку з Нідерландами  всіх присутніх привітав РоуБолом –  співробітник Міністерства економіки сільського господарства та інновацій Уряду Королівства Нідерландів.
      У свою чергу заступник голови Полтавської ОДА Володимир Замикула подякував за сприяння розвитку в даній сфері і запросив Роя Болома до Полтави.
      Тож проект «Р4Р», який тривав три роки – сьогодні завершився. Тих, хто  особливо сприяв здійсненню проекту, відзначили спеціальними медалями. Деякі сільські голови отримали пам’ятні годинники. Але навіть по завершенню нідерландці будуть підтримувати діяльність лабораторії, дистанційно навчати студентів ПДАА  співпрацювати з полтавськими підприємствами.
      Обмежені ресурси, зростаючі ціни на енергоносії зумовлюють зростання уваги суспільства до альтернативних джерел енергії, одним з яким є відновлювана сировина - фітомаса багаторічних рослин. Тому, відкриття наукової платформи «Лабораторії енергетичних культур і біопалива» по реалізації міжнародної наукової програми «Енергія природи» на базі Полтавської державної аграрної академії продиктовано вимогами часу. Науково-дослідна структура створена задлявирішенняважливихзавдань:
      1. Проведеннядослідноїроботи у межах україно-нідерландського проекту “Енергіяприроди”.
      2. Створеннянауковоїплатформи по впровадженню в Українідосвідупровіднихміжнароднихнауково-досліднихустанов та організацій.
      3. Обміндослідно-практичниминапрацюваннямиміжучасниками проекту.
      4. Проведеннянавчальнихтренінгівзісталогорозвиткутериторіальнихсільських громад.
      5. Дистанційненавчаннястудентів ПДАА провіднимивченими-практиками УніверситетуВагенінген, Інституту NEN, УніверситетуSaxion.
      6. Впровадженняінноваційнихрозробок, отриманих по проекту Р4Р.
      Відкриття лабораторії розширить можливості українських науковців у напрямку подальшого розвитку новітніх технологій та впровадження їх у виробництво. Для студентів факультету агротехнологій та екології означена подіявідкриє перспективу вивчення доробку провідних європейських вчених, можливість участі у пошукових дослідженнях, що значно розширить межі міжнародної студентської співпраці та сприятиме підвищенню теоретичної та практичної підготовки молодих фахівців.

      До закриття міждержавного українсько - нідерландського проекту «Р4Р», реалізація якого тривала впродовж трьох років, приурочені заходи за участю представників Уряду Королівства Нідерланди, Посольства Королівства Нідерланди в Україні, науково-дослідних установ Нідерландів та України, що відбудуться на початку березня 2013 року на Полтавщині. Зокрема планується:
- проведння прямого мосту зв’язку з представниками урядових та дослідних організацій Королівства Нідерланди;
- підписання угоди про створення українсько-нідерландської кафедри «Інновацій, біоекономіки та сталогорозвитку», яка працюватиме на громадських засадах;
- підписання угоди «Про Консорціум учасників реалізації технопарку «Енергія природи» в Україні»;
- підписання угоди «followup» по проекту Р4Р між Інститутом біомаси та сталого розвитку (Україна), Полтавською державною аграрною академією та університетом Вагенгінген (Нідерланди);
- підписання угоди з реалізації проекту «Енергія природи» в Полтавській області між групою компаній «Фітофьюелз» (Україна) та компанією «BGP enegineers » (Нідерланди);
- підписання угоди з впровадження програми «Agency NL supportProject - Biomassproject Ukraine» між Агенством NL (Нідерланди) та групою компаній «Фітофьюелз» (Україна);
- підписання протоколу про створення Асоціації українських виробників та власників біомаси, які зацікавлені в роботі згідно стандарту NTA.

 

Переглянути договір