Візит проректора ПДАУ до Університету WSB у Домброві-Гурничі

10 років співпраці між ПДАУ і WSB University та 30 років від дня заснування WSB University — ці дві події збіглись у часі 4 жовтня 2024 року.
Проректор з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку Полтавського державного аграрного університету Олег Горб під час свого візиту до Польщі взяв участь в урочистій церемонії ювілейної інавгурації академічного року в дружньому Університеті WSB у Домброві-Гурничі.
 
На заході були присутні понад 700 поважних гостей і кілька тисяч студентів. У WSB University розпочався 2024/2025 навчальний рік, 30-й від початку існування університету. Офіційна інавгурація відбулася в Auditorium Maximum Університету WSB у Домброві-Гурничі. Навчальний рік офіційно відкрила професорка Здзіслава Дацко-Пікевич, ректорка WSB University. Почесний патронат над ювілейною інавгурацією академічного року взяв міністр науки і вищої освіти Польщі Даріуш Вєчорек, який у похвальному листі, зачитаному професоркою Здзіславою Дацко-Пікевич, написав: «Я сповнений вдячності за Академію Домброви, яка сьогодні є дослідницьким та освітнім закладом, що динамічно розвивається. Це цінний університет із сучасною базою та широкими міжнародними контактами, який чудово використовує свій потенціал, роблячи значний внесок у польську науку та виховуючи спеціалістів високого європейського рівня.”
 
Особливо важливими та знаменними моментами відкриття навчального року були процедура посвяти студентів, які розпочинають навчання, і церемонія складання ними академічної присяги. Урочисту присягу склали представники студентів першого ступеня та магістратури повного циклу, іноземні студенти та докторанти Міждисциплінарної докторської школи WSB University. Церемонія також стала нагодою підбити підсумки 30-річної діяльності WSB Academy. Про те, як змінювався університет, і який вплив він мав на регіон, у своїх виступах зазначили воєвода Сілезький Марек Войцік, член правління Сілезького воєводства Рафал Адамчик, віцепрезидент міста Катовіце Вальдемар Боярун, віцепрезидент міста Домброва-Гурнича Марек Венжинович. Урочистій ювілейній інавгурації академічного року WSB Academy передувало екуменічне богослужіння в базиліці Пресвятої Діви Марії Ангельської в Домброві-Гурничі.
 
Після церемонії інавгурації проректор ПДАУ Олег Горб особисто привітав ректорку WSB University, почесну професорку ПДАУ пані Здзіславу Дацко-Пікевич та проректора з міжнародних зв'язків WSB University, почесного професора ПДАУ пана Рафала Ребіласа з нагоди 30-літнього ювілею WSB University і 10-літнього ювілею співпраці з нашим університетом і вручив вітальний лист від ректора ПДАУ професора Олександра Галича, пам'ятні відзнаки та відеофільм із привітаннями від нашого ректора, викладачів і студентів. ( http://surl.li/qqfucc ) Пам'ятні подарунки та відзнаки від нашого університету також отримали начальник відділу міжнародних зв'язків WSB University пан Павел Ургач і продекан WSB University по роботі із закордонними партнерами пані Івона Блаут. http://surl.li/wmagyu
 
До речі, нагадуємо, що міжнародний освітній проєкт “Паралельний європейський диплом” був започаткований 10 років тому завдяки співпраці ПДАУ і WSB University та плідно працює і до цього часу. В рамках цього проєкту студенти ПДАУ можуть, навчаючись у нашому університеті, вступити до WSB University та одночасно здобувати знання у двох університетах і отримати після завершення навчання два дипломи державного зразка — український і польський. Навчання за програмою польського університету відбувається українською мовою на базі ПДАУ без виїзду студентів до Польщі.
 
Польський диплом (на відміну від українського) не потребує процедури нострифікації та автоматично визнається в 27 країнах Європейського Союзу.