Вшанування пам’яті героїв Крут

      29 січня близько півтисячі полтавців, здебільшого студентська молодь, в тому числі і студенти нашої академії, зібралися вшанувати Героїв бою під Крутами. Молодь із квітами, запаленими свічками і прапорами урочистою ходою пройшлася до пам’ятника «Загиблим козакам».  Біля пам’ятника спочатку була хвилина мовчання, далі –  панахида. Після – студенти поклали квіти і свічки до підніжжя монумента.
      Сьогоднішня дата набула особливого значення завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою на залізничній станції поблизу селища Крути рівно 95 років тому.
      Наприкінці січня 1918 року більшовицька армія під командування Михайла Муравйова у своєму поході на Київ підійшла до станції Крути. Крути обороняли юнкери Юнацької військової школи та козаки під командуванням сотника Аверкія Гончаренка. О четвертій годині ранку з  Києва до Крутів прибула Перша сотня Помічного куреня, сформованого із студентів та гімназистів.
      Вранці 29 січня на підступах до Крутів з’явилося шеститисячне військо, яке складали російські солдати. О другій годині на допомогу червоної армії підійшли бронепоїзд та Перший Петроградський загін, і Гончаренко був змушений ввести в бій останній резерв з тридцяти юнаків.  Загалом загинуло майже 300 захисників Крутів.
      На похороні у Києві біля Аскольдової могили перший президент УНР Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями.
      Сьогодні ми повинні докласти зусиль, аби не згасла пам'ять про подвиг молодих українських патріотів, а наші нащадки жили у щасливій українській державі…