Викладачі Полтавського державного аграрного університету КРАВЧЕНКО Оксана та ЛАВРІНЕНКО Інна з 9 по 18 червня 2024 року пройшли стажування у Люблянському університеті (Словенія)

Викладачі Полтавського державного аграрного університету КРАВЧЕНКО Оксана та ЛАВРІНЕНКО Інна з 9 по 18 червня 2024 року пройшли стажування у Люблянському університеті (Словенія) за програмою академічної мобільності в рамках виконання проєкту 101083023 – SULAWE – ERASMUS-EDU-2022-CBHE «Стале тваринництво та добробут тварин (SULAWE)».

Під час стажування вони ознайомились із концепціями впровадження сталого тваринництва, особливостями молочного фермерства в Словенії та його роллю у сільськогосподарському виробництві країни, розглянули питання щодо майбутнього тваринництва, викликів, які стоять перед виробниками в умовах адаптації до змін клімату на планеті. Також  детально обговорили питання добробуту тварин у контексті сталого тваринництва, утримання, годівлі та експлуатації тварин у фермерських господарствах і проблеми, з якими стикаються фермери в сучасних умовах виробництва.

Прослухали доповіді про розведення та селекцію аборигенних порід овець у Словенії, зокрема про наявний реєстр порід, особливості роботи випробувальної станції для баранів, а також про методи перевірки їх продуктивності та генетичної оцінки племінної цінності: ультразвукового сканування для встановлення глибини м’язового вічка, якості вовни, обстеження на наявність захворювань. Детально розглянули питання добробуту ВРХ і його оцінки: концепції добробуту тварин, контраверсійні теорії їх захисту; обговорили епізоотичну ситуацію та особливості ветеринарного обслуговування на фермах утримання ВРХ, заходи щодо профілактики інфекційних та інвазійних захворювань.

Надзвичайно цікавою і корисною була можливість  удосконалити практичні навички у лабораторії Люблянського університету щодо методів дослідження якості м'яса різних видів тварин. Програма стажування була насиченою навчальними екскурсіями, зокрема на ферму з виробництва молока Family c Сretnik, ферму Якоба Долінара, сімейну ферму з утримання овець, що спеціалізується на реалізації ягнятини.

Відвідали пасовища, на яких утримується на випасі велика рогата худоба м'ясного напряму продуктивності, побували на молочній козиній фермі, де утримуються кози місцевої словенсько-альпійської породи. Ознайомилися з роботою навчально-дослідного центру тваринництва Логатець для ВРХ, овець і кіз, що належить біотехнологічному факультету Люблянського університету і є важливим підрозділом для якісної підготовки його студентів та аспірантів. На його базі здійснюється генетично-селекційна робота щодо розведення ВРХ порід Шароле і Лімузин, словенської альпійської породи кіз, функціонує випробувальна станція для бугаїв і баранів.

Під час стажування наші викладачки мали змогу ознайомитися зі структурою, функціями та роботою факультетів, наукових центрів Люблянського університету, особливостями проведення наукової роботи та  педагогічної діяльності викладачів. Упродовж стажування було багато дискусій, результатом яких стали нові ідеї до підходів у навчанні здобувачів вищої освіти з метою поліпшення якості освіти.