У ПДАУ відбувся тренінг у рамках спільного українсько-данського проєкту розвитку профспілкового руху!

 

Питання захисту прав працівників державних і приватних компаній є дуже актуальною темою світового рівня. Головним поборником інтересів робітників є профспілковий рух, який сприяє покращенню умов праці та вибудовуванню діалогу з роботодавцями у правовому полі.


Оскільки профспілки — це глобальне явище, то велика увага у всьому цивілізованому світі приділяється тематичним зустрічам їхніх представників. Зокрема налагоджена тісна співпраця між Данською профспілкою ЗF та Профспілкою працівників АПК України, до якої долучився і Полтавський державний аграрний університет, на базі якого й було проведено тренінг на тему «Захист  прав  через  сильні  профспілки».


Організаторами заходу стали Полтавська обласна профспілка працівників АПК України  на чолі з Галиною Харченко та профспілка Полтавського державного аграрного університету, яку нещодавно очолила керівниця підрозділу з організації виховної та іміджевої діяльності, старша викладачка кафедри фінансів, банківської справи та страхування Юлія Радочіна.
 

Програма тренінгу виявилася настільки насиченою, що замість одного запланованого дня він тривав два дні, 14–15 грудня 2022 року.


Відкрила захід в. о. ректора ПДАУ Валентина Аранчій, яка наголосила на важливості профспілкового руху, особливо на необхідності аналізу міжнародного досвіду.
 

Перша зустріч відбулася у середу та розпочалася з доповіді Ірини Овчаренко, яка у складі української делегації відвідала 7 жовтня 2022 року столицю Данії, де представляла профспілку Полтавського державного аграрного університету. Тож її доповідь «Досвід первинних профспілкових організацій аграрних навчальних закладів щодо роботи студентів у Данії та країнах Європейського Союзу» стосувалася саме цієї поїздки, а також отриманого під час неї досвіду. Гості з неабияким задоволенням і цікавістю прослухали інформацію про робітничий рух Данії на прикладі її найбільшої профспілки ЗF. Приємно, що одне із відділень цієї організації, а саме 3F Odense, очолює випускниця ПДАУ Алла Навроцька, з якою пані Ірина мала змогу поспілкуватися під час робочої поїздки.

 

Далі виступив експерт з міжнародних питань Профспілки АПК України, координатор IUF (Міжнародна спілка асоціацій працівників харчової промисловості, сільського господарства, готелів, ресторанів, громадського харчування, тютюну та суміжних працівників) Дмитро Степанюк із доповіддю «Міжнародна робота Профспілки АПК. Стратегія роботи з молоддю, етапи розробки програми молодіжної  політики. Міжнародна профспілка IUF», який розповів про міжнародну роботу профспілок і допомогу профспілки IUF внутрішньо переміщеним особам і постраждалим від воєнної агресії Росії.

 

Потім перед присутніми виступила голова обласної організації профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України, член Ради Федерації професійних спілок України Ольга Курінько з доповіддю «Досвід діяльності Данської профспілки ЗF», якою вона доповнила виступ Ірини Овчаренко. Учасники тренінгу дізналися, що профспілка ЗF об'єднує представників шести основних галузей, таких як промисловість, транспорт, будівництво, а також "зелені", державні й приватні готельні та ресторанні послуги, а ідеї цієї організації розповсюджені у понад 173-х країнах світу та спрямовані на політику рівності між представниками різних соціальних груп.

 

На заході було порушено вкрай важливе питання впливу російської воєнної агресії на ринок праці України та світу. З доповіддю «Вплив війни на міграційні процеси в Україні та ЄС,  їх вплив на ринок праці як в Україні, так і за кордоном. Правові аспекти поняття, актуальність та наслідки» виступила викладачка кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін Тетяна Капіталова. У доповіді йшла мова про те, що наша держава, як і ЄС загалом, переживає найбільш масштабну міграційну кризу з часів Другої світової війни. Досі небачена кількість вимушених переселенців з України заполонила країни Європи. Ця небезпечна тенденція заслуговує на увагу як України, так і європейської спільноти. Тож доповідачка наголосила на потребі вчитися за кордоном, але водночас зауважила, що конче необхідно працювати в Україні, щоб розбудовувати державу та подолати наслідки російської агресії.

 

Перший день тренінгу завершився виступом керівниці відділу маркетингу ПДАУ Інни Сенько на тему «Методи комунікації організацій профспілок, інформатизація профспілкової роботи, напрацювання навичок застосування аплікації agriworker.eu для інформаційного органайзингу». У доповіді йшлося про необхідність створення та впровадження у профспілках оновленої системи комунікацій, що має посилити ефективність висвітлення профспілкової інформації та забезпечити охоплення нею більш широкої аудиторії. Така робота зміцнить авторитет і сприятиме створенню позитивного іміджу профспілок у суспільстві. Присутнім було цікаво почути і про сайт agriworker.eu, завдяки якому трудові мігранти мають змогу у будь-який час отримати доступ до інформаційних матеріалів про умови проживання та роботи в країні, що їх приймає. Інформація про умови праці в Данії, Німеччині, Польщі та Австрії доступна багатьма мовами. Додаток зробив революцію в освітній роботі для працівників сільського господарства, які працюють за кордоном.

 

Другий день тренінгу виявився не менш насиченим та інформативним. Тему «Молодіжна політика Профспілки працівників АПК України» висвітлив директор студмістечка ПДАУ, голова ради аспірантів ПДАУ, координатор місця компактного проживання внутрішньо переміщених осіб ПДАУ Сергій Шабельник. Зокрема, спікер порушив питання формування стратегії роботи з молоддю, розповів про етапи розроблення програми молодіжної  політики, обговорив статті колективного договору тощо. Крім власного досвіду, спікер також поділився і напрацюваннями Західноукраїнського національного університету (м. Тернопіль), який він відвідав із робочим візитом 7–9 листопада 2022 року з метою обміну досвідом функціонування студмістечок.

 

Оскільки діяльність профспілок націлена не тільки на дотримання вимог трудового законодавства, а й на створення позитивного психологічного клімату всередині колективу працівників, то цікаво було послухати фахову доповідь керівниці психологічної служби Полтавського державного аграрного університету, практичного психолога та психоаналітика Ірини Плаксієнко, яка висвітлила тему «Психологічна підтримка профспілкової молоді в умовах військового стану в Україні». Доповідачка наголосила на тому, що головною метою діяльності психологічної служби є створення комфортних  умов для соціального та інтелектуального розвитку молоді, збереження її психічного здоров’я, надання психологічної та соціально-педагогічної підтримки всім учасникам освітнього процесу, особливо в кризових умовах воєнної агресії з боку Росії.

 

Захистом прав працівників і студентів ПДАУ опікується омбудсмен учасників освітнього процесу Олександр Помаз. У рамках тренінгу він відзвітував про проведення низки заходів щодо реалізації загальнодержавної програми «16 днів проти насильства». Пан Олександр займається профілактикою будь-яких порушень прав і свобод, а також недопущенням насильства у молодіжному середовищі ПДАУ. Безпосередньо цей виступ стосувався питання «Діяльність Профспілки працівників АПК у захисті прав людини».

 

Після закінчення тренінгу всі присутні мали змогу поспілкуватись у неформальній обстановці та обговорити цікаву інформацію, озвучену доповідачами, а також поділитися власним досвідом стосовно профспілкової роботи, захисту прав працівників держустанов та учасників освітнього процесу. Крім того, учасники тренінгу отримали сертифікати.