У ПДАУ розпочався обласний активний форум "Здорова школа – здорова громада"

 

 7 лютого 2024 року на базі Полтавського державного аграрного університету розпочався триденний активний форум «Здорова школа – здорова громада» для керівників місцевих органів управління освітою, директорів і вчителів фізичної культури закладів загальної середньої освіти Полтавської області.

Форум відбувається за підтримки Полтавської обласної військової адміністрації, Департаменту освіти і науки ОВА, Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» та Полтавського державного аграрного університету. 

Організатор проєкту - громадська організація UkraineActive за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». Вони пропагують здоровий спосіб життя, прагнуть до партнерських відносин із фахівцями, організаціями, готові підтримувати будь-яку компанію, діяльність якої спрямована на заохочення якомога більшої кількості людей підвищувати свою активність протягом життя.

Відкрили роботу форуму заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Антон Чубенко, ректор Полтавського державного аграрного університету Олександр Галич, директор Департаменту освіти і науки Полтавської обласної військової адміністрації Євген Кончаковський, заступник голови Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, президент UkraineActive Андрій Боляк, начальниця відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Галина Коломоєць, регіональна координаторка українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» у Полтавській області Ніна Дурдикулієва, координаторка напряму "Здорова школа" в Полтавській області, методистка основ здоров'я відділу розвитку природничих та математичних дисциплін ПАНО ім. М. В. Остроградського Таїсія Ярошенко.

Заступник начальника Полтавської ОВА Антон Чубенко привітав учасників форуму та зазначив, що підтримка фізичного розвитку українців — один із пріоритетів нашої держави, особливо в ці неспокійні часи, коли багато видів рухової активності обмежено через воєнний стан.

Ректор ПДАУ Олександр Галич подякував усім присутнім учителям за їхню кропітку працю з фізичного виховання учнівської молоді, яка потім продовжує своє навчання у ЗВО, зокрема й Полтавському державному аграрному університеті, підвищуючи свою майстерність і прославляючи Полтаву й Україну своїми перемогами на міжнародному рівні. Також Олександр Галич подякував обласній владі та міжнародним організаціям, які підтримують місцеві громади, надаючи їм можливість отримати закордонний досвід і практичну допомогу.

Директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОВА Євген Кончаковський відзначив чудову матеріально-технічну базу нашого університету, що сприяє проведенню фіналів обласних змагань з різних видів спорту та загалом підвищенню рухової активності молоді.

Президент UkraineActive Андрій Боляк зазначив, що Полтавщина традиційно серед лідерів у розвитку спорту та впровадженні відповідних проєктів та ініціатив, зокрема щодо оздоровчих заходів і профілактики гіподинамії в суспільстві.

 Регіональна координаторка українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» у Полтавській області Ніна Дурдикулієва розповіла докладніше про стратегію розбудови безпечного та здорового освітнього середовища в громадах і доступ для українців до якісних послуг з профілактики та контролю неінфекційних захворювань на первинній ланці надання медичної допомоги. Цей проєкт реалізовується за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC).

Координаторка напряму "Здорова школа" в Полтавській області Таїсія Ярошенко розповіла про спільну діяльність учасників проєкту „Діємо для здоров'я” з метою підвищення загального рівня фізичної активності полтавців і мешканців області.

 Після урочистого відкриття форуму відбулася презентація програми «Здорова школа» українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». Модель здорової школи — комплексний підхід для збереження та зміцнення здоров’я учнів і працівників закладів освіти, визначений Національною стратегією розбудови безпечного і здорового освітнього середовища, що також є складовою Програми Президента «Здорова Україна».

 Також було розглянуто питання підвищення рівня рухової активності дітей, вчителів, батьків у закладах освіти та громаді; інтеграції фізичної активності в освітній процес в умовах НУШ; формування компетентності учнів і вчителів щодо здорового способу життя; про конкретні кроки щодо реалізації проєкту «Здорова школа – здорова громада»; учнівські ліги «Здорова Україна» та шкільні ліги «Пліч-о-пліч» у громадах Полтавської області.

 Після кава-паузи, під час якої гості та учасники форуму змогли ліпше познайомитися та обмінятися думками, відбулося обговорення результатів роботи та вручення сумок зі спортивним інвентарем пілотним закладам освіти проєкту «Діємо для здоров’я».

Друга частина заходу мала суто практичне спрямування та складалася з майстер-класів із варіативних модулів модельної навчальної програми для вчителів фізичної культури: дитяча легка атлетика, лакрос, практичні психологічні кейси зниження рівня тривожності та протидії стресу, регбі 5, гандбол, чирлідинг, доджбол, петанк, піклбол, орієнтування. Також було порушено питання підвищення ефективності освітнього процесу з фізичної культури шляхом застосування діяльнісного та компетентнісного підходів – формування усвідомленої компетентності до дотримання здорового способу життя, розроблення компетентнісно орієнтованих моделей уроків.

Перший день форуму виявився вкрай насиченим. Учасники заходу отримали корисну інформацію та здобули новий досвід. Попереду ще два не менш змістовні дні, тож бажаємо учасникам витривалості, енергії та приємних вражень!