Молочний форум товаровиробників Полтавської області

Молочний форум товаровиробників Полтавської області 10 травня в Полтавському державному аграрному університеті проведено Молочний форум товаровиробників Полтавської області. У цьому масштабному заході взяли участь представники понад 60 ключових підприємств молочної галузі: сільгосппідприємства, фермерські господарства, сімейні ферми та молокопереробні заводи.

 

Захід став майданчиком для плідної співпраці та обміну досвідом між учасниками. Модератором молочного форуму товаровиробників Полтавської області був Сергій Фролов, директор департаменту агропромислового розвитку полтавської обласної військової адміністрації, який вправно керував дискусіями, забезпечуючи конструктивну та інформативну атмосферу.

 

На початку форуму з вітальним словом виступив заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації(CDTO) Володимир Когут, який підкреслив пріоритетну роль молочної галузі для регіону та окреслив стратегічні напрями її розвитку. Він наголосив на відповідності європейським стандартам і державним програмам підтримки, зазначивши, що форум має стати платформою для ідентифікації проблем виробників і пошуку шляхів їх розв’язання. Враховуючи рух України до ЄС, він запевнив, що з боку обласної військової адміністрації буде порушено питання переходу до європейських стандартів.

 

Ректор Університету Олександр Галич привітав усіх учасників форуму у Полтавському державному аграрному університеті, в університеті, де кожен знайде своє. Він відзначив важливість подібних заходів для налагодження ефективної комунікації між виробниками, наукою та владою, підкреслив роль навчального закладу та важливість підтримки партнерів, які допомагають надавати бази практик, беруть участь у розвитку освітніх програм Університету для підготовки кваліфікованих кадрів для молочної галузі. У ПДАУ зацікавлені,  щоб його випускники, які є успішними підприємцями в агросфері, мали змогу вдосконалювати та розвивати виробництво в Україні.

 

Сьогоднішній захід підтверджує, що Україна на правильному шляху, оскільки така потужна комунікація забезпечує успішне майбутнє нашої країни.

 

Інформаційна частина: ґрунтовний аналіз істратегічне бачення Пленарна частина форуму відзначилася ґрунтовними доповідями, які допомогли учасникам глибоко зрозуміти поточну ситуацію та перспективи розвитку молочної галузі. Усебічний аналіз стану та динаміки розвитку молочного комплексу Полтавщини. Доповідь Сергія Фролова, директора Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОВА, містила детальну статистику про обсяги виробництва (надої молока на корову в сільськогосподарських підприємствах за 5 років збільшилися на 18 %), динаміку поголів’я тварин і ключові фактори, що впливають на галузь.

 

Презентація програми USAID (АГРО) на підтримку тваринницьких виробників. Віктор Гуленко, Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) ознайомив учасників з цілями, напрямами та умовами отримання допомоги, а також навів успішні кейси українських фермерів, які скористалися цією програмою.

 

Стратегічне бачення та прогнози розвитку молочного виробництва в Україні. Ганна Лавренюк, генеральна директорка Асоціації виробників молока,представила ґрунтовний аналіз галузевих трендів, викликів і можливостей, окреслила особливості роботи у воєнний час та стратегічні напрями розвитку на найближчі роки та розповіла, як формуються ціни на молоко та чому так різниться його вартість в Україні та Європейському Союзі.

 

Державні програми підтримки малого аграрного бізнесу. Катерина Клавдієва, директорка полтавського обласного центру зайнятості, поінформувала учасників про доступні програми допомоги, послуги для малих фермерів, можливості для розвитку та розширення виробництва, а також надала практичні рекомендації щодо отримання державної підтримки.

 

Практичний досвід досягнення високих надоїв молока. Олег Чуб, директор ТОВ «Чуб Агроконцепт», поділився секретами успіху свого підприємства, розкрив технологічні аспекти, нюанси годівлі, менеджменту та утримання тварин, необхідні для отримання надоїв 40–48 літрів молока на корову за добу.

 

Дискусія: спільний пошук шляхів розв’язання проблемних питань Під час жвавої дискусії виробники молока мали змогу не лише обговорити свої проблеми та висловити занепокоєння, але й отримати експертні поради та практичні рекомендації від досвідчених фахівців.

 

Володимир Литвин, директор СТОВ «Вітчизна»; Віталій Ящик, директор ТОВ «Леляківська сироварня», та Катерина Скрильник,заступниця голови ФГ «Володар-С», поділилися історіями свого успіху, методами подолання труднощів і баченням перспектив розвитку галузі. Їхні виступи стали цінним джерелом інформації та стимулом до конструктивного діалогу між учасниками форуму.

 

Практична частина: інновації та знання для щоденного успіху Другу частину форуму було присвячено практичним знанням та інноваційним рішенням, які можуть допомогти виробникам молока поліпшити свою роботу та досягти вищих результатів. Учасники форуму мали змогу: - дізнатися про технології, що забезпечують надої 40–48 літрів молока на корову за добу від Олега Чуба, директора ТОВ «Чуб Агроконцепт»;

- отримати практичні рекомендації щодо поліпшення менеджменту, оптимізації ресурсів, підвищення продуктивності та рентабельності молочного виробництва від Сергія Филя, кандидата с.-г. наук, консультанта; - зрозуміти важливість люцерни у раціоні корів іїї вплив на здоров’я тварин, надої та якість молока від Володимира Мірненка, бренд-менеджера ТОВ «Пьотінгер Україна»;

- ознайомитись із сучасними технологіями годівлі тварин, новими кормовими добавками та методами оптимізації раціону від Олексія Держговського, кандидата с.-г. наук, наукового консультанта ТОВ «АБМ»;

- дізнатися про досвід і ліпші практики вітчизняних молокопереробних заводів, сучасні технології переробки, методи контролю якості та аспекти ведення бізнесу в цій галузі від Тетяни Москаленко, бренд-менеджерки фірми «ТЕССА»;

- отримати інформацію про заплановані зміни в системі оцінки якості молока та молокопродуктів від представників Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області; - ознайомитись із сучасними підходами до проєктування та реконструкції тваринницьких ферм, новими технологіями та матеріалами, що дають змогу створити комфортні умови для тварин, підвищити їхню продуктивність та економічні показники виробництва від Руслана Гаврилова, керівника ТОВ «Полтаваагропроект».

 

Ця інформація допомогла виробникам молока:

• упроваджувати новітні технології та практики у своєму виробництві;

• підвищити продуктивність та рентабельність своїх ферм;

• поліпшити якість молока та молокопродуктів;

• налагодити ефективну співпрацю з молокопереробними заводами;

• модернізувати свої тваринницькі ферми.

 

Зацікавлені підприємці відвідали експертний центр університету «Milk Local Product», який створено у межах реалізації проєкту «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості» (UniClaD) програми Європейського Союзу ЕРАЗМУС+.

 

Молочний форум товаровиробників Полтавської області став майданчиком для плідного обміну досвідом, налагодження ділових зв’язків та пошуку нових шляхів розвитку молочної галузі регіону. Учасники форуму здобули цінні знання та отримали практичні навички, які допоможуть їм підвищити ефективність виробництва та вивести продукцію на новий рівень якості.

 

Форум продемонстрував, що українська молочна галузь має значний потенціал для зростання та розвитку, а завдяки спільним зусиллям влади, бізнесу та наукової спільноти можна досягти значних успіхів у цій важливій сфері та зробити українське молоко конкурентоспроможним продуктом на світовому ринку.