Практична підготовка здобувачів 3 курсу спеціальності 201 Агрономія

Практична підготовка здобувачів вищої освіти спеціальності 201 Агрономія 3 курсу проходила у період з 10 по 21 червня 2024 року.

Комплексна програма практики ІІІ редбачала опанування блоків "Рослинництво з основами програмування" та "Селекція і насінництво польових культур"

Під керівництвом викладачів кафедри рослинництва зобовувачі відвідали поля Полтавської ДСГДС ім. М.І. Вавилова.

Особливо зацікавила студентів нова для України культура –  кернза. Кернза – зареєстрована у США торгова марка, це культурна форма пирію середнього (Elytrigia intermedia або Thinopyrum intermedium). Назва походить від слів kernel (зерно) і konza (так індіанці називають штат Канзас). Роботу з рослиною проводять в Інституті землі The Land Institute.

 

Відвідали День поля, організатором якого була Полтавська державна сільськогосподарська дослідна станція імені М.І. Вавилова ІС і АПВ НААН.
Під час проведення заходу учасники оглянули демонстраційні полігони озимих та ярих сільськогосподарських культур. Особливо зацікавили студентів посіви тритикале озимого та жита. Завідувач лабораторії селекції та генетики жита озимого Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН Дмитро ЄГОРОВ розповів про створення сортів та гібридів озимого жита, впровадження нових сортів і гібридів в виробництво, розробку технологій вирощування жита озимого для отримання високої врожайності зеленої маси та використання зерна і соломи для виробництва альтернативних видів палива (біоетанол, пелети).

Під керівництвом доценток кафедри селекції, насінництва і генетики Ілони Рожко та Оксани Четверик на території с. Петрівка Полтавського району здобувачі ознайомилися з особливостями проведення спеціальних заходів, зокрема з проведення видових і сортових прополювань. 
 - Провели фенологічні спостереження зернових і просапних культур. 
 - Оцінили посіви на стійкість до біотичних та абіотичних чинників.
 - Навчилися розпізнавати сорти різних культур.
 - Освоїли техніку гібридизації рослин пшениці, зробили аналіз сортових ознак і господарсько-біологічних властивостей сортів пшениці озимої. 
 - Провели сортову оцінку насіннєвого посіву сої моделювання сортового інспектування. 
 - Навчилися визначати потреби насіння, насінницьких площ і коштів для придбання сортового насіння польових культур.