У ПДАУ підписали меморандум про розвиток молочного кластера на Полтавщині

1 серпня в Полтавському державному аграрному університеті відбулася знакова подія – підписання меморандуму про співпрацю в рамках розвитку кластера «Milk Local Product» це стало можливим завдяки реалізації проєкту «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій і сталості» (UniClaD) програми Європейського Союзу ЕРАЗМУС+KA2 № 609944-EPP-1-2019-1-LT-EPPKA2-CBHE-JP. Мета об’єднання – розвиток молочної галузі, крафтового виробництва кисломолочної продукції та сирів у Полтавському регіоні.

До партнерства долучилися Департамент агропромислового розвитку Полтавської обласної військової адміністрації (директор – Сергій Фролов), Полтавський державний аграрний університет (ректор – Олександр Галич), Полтавська обласна громадська організація «Офіційна сільськогосподарська дорадча служба» (голова правління Олег Горб), а також низка успішних фермерських господарств і виробників молочної продукції: ФГ «ДОБРО-КРАФТ» (директор – Олександр Товсний), ФОП Барда В. М. «Приватна сироварня» (директор – Віталій Барда), ФОП Блонська М. О. (директор – Марина Блонська), ФОП Телюк К. Л. (директор – Карина Телюк), ТОВ «ЛЕЛЯКІВСЬКЕ» (директор – Олександр Ящик) та ТОВ «ЧУБ АГРОКОНЦЕПТ» (директор – Олег Чуб).

Заступник начальника Полтавської ОВА Володимир Когут, підтримуючи ініціативу розвитку молочного кластера, особисто взяв участь у підписанні меморандуму, що підтверджує важливість цього проєкту для регіону.

Меморандум передбачає комплекс заходів, спрямованих на синергію освіти, науки, виробництва та інформаційного обміну. Ключові напрями співпраці:
• створення нових навчальних програм, стажувань і практик для студентів і фахівців молочної галузі на базі сучасного обладнання Експертного центру;
• проведення спільних наукових досліджень для розробки нових технологій виробництва молочної продукції та їх впровадження у виробництво;
• регулярне проведення навчальних заходів для підвищення кваліфікації виробників, технологів та інших фахівців молочної галузі;
• розробка нових видів молочної продукції, імпортозаміщення та створення нових робочих місць;
• створення єдиної інформаційної платформи для обміну досвідом, новинами та просування продукції кластера;
• залучення ветеранів і їхніх родин до виробництва та переробки молочної продукції, сприяння їхній соціальній адаптації.

Спільна діяльність учасників кластера дозволить підвищити якість і конкурентоспроможність молочної продукції, сприяти розвитку сільського господарства Полтавщини та зміцнити позиції регіону на національному й міжнародному ринках.

Нагадаємо, що у 2021 році на базі факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва ПДАУ було створено експертний центр «Milk Local Product», який став потужним інструментом для розвитку молочної галузі в регіоні. Центр забезпечує проведення навчальних тренінгів і практичних занять для студентів, підтримку студентських досліджень, підвищення кваліфікації виробників крафтових сирів та експертну оцінку продукції.

Окрім підписання меморандуму про співпрацю в рамках розвитку кластера «Milk Local Product», було укладено низку двосторонніх договорів з ключовими стейкхолдерами галузі, а саме: Фермерське господарство «ДОБРО-КРАФТ» в особі директора Олександра Товстого; ФОП Барда В.М. «Приватна сироварня» в особі директора Віталія Барди; ФОП Блонська М.О. в особі директора Марини Блонської; ФОП Телюк К.Л. в особі директора Карини Телюк та ТОВ «ЛЕЛЯКІВСЬКЕ» в особі директора Олександра Ящика.

Розвиток кластера «Milk Local Product» – це черговий крок до поліпшення молочної галузі Полтавщини, підвищення якості й конкурентоспроможності місцевої продукції на ринку.