ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ
Студентський науковий гурток «Innovative and resource-saving food technologies» був створений у вересні 2019 р. за ініціативою студентів і викладачів кафедри харчових технологій. Утворення нового гуртка пов’язано із перейменуванням кафедри згідно наказу №114 ПДАА від 26.06.2018 р. з «Технології виробництва і переробки продукції тваринництва» на кафедру харчових технологій.
До перейменування кафедри існував гурток «Тechnology Food Production», яким керувала проф. Оксана КРАВЧЕНКО, яка заклала дослідницькі традиції, сприяла розвитку студентських досліджень та допомагала студентам у розумінні наукової роботи. Студенти проводили дослідження якості молока та м'яса, поглиблено вивчали технології різних молочних та м'ясних продуктів. Студенти практично проводили перевірку якості молочних продуктів та ковбасних виробів і копченостей. В умовах лабораторії технології молока виготовляли питні види молока, кисломолочні напої і десерти, а також вершкове масло, сир і сиркові вироби. В умовах лабораторії технології м'яса виготовляються різні види ковбасних виробів (варені, напівкопчені), натуральні напівфабрикати.
З вересня 2019 р. очолила студентський гурток Ніна БУДНИК, зберігаючи кращі традиції, вона започаткувала нові напрями досліджень «Удосконалення технології виробництва м’ясних напівфабрикатів для дитячого харчування», «Удосконалення технології виробництва напівфабрикатів на основі бобових культур», разом із колективом кафедри. Студенти наукового гуртка приймали участь у заходах кафедри, факультету.
Розширення тематики наукового студентського гуртка пов’язано з відкриттям міжкафедральної НДЛ «Субкритичні технології у харчових виробництвах» під керівництвом професора кафедри докт.техн.наук Валерія СУКМАНОВА. Після обрання теми кожен учасник секції гуртку почав працювати над своїм напрямком досліджень. Так, студентка Бузуверя В. працює на темою «Технології кондитерських виробів із використанням субкритичних екстрактів ефірних олій», а Гуденко А. над темою «Технології м’ясопродуктів із використанням субкритичних екстрактів ефірних олій».
Активно включилися і студенти, які виконували бакалаврські кваліфікаційні роботи дослідницького типу: студ. Плевака В. – над темою «Технологія ектрагування біологічно активних речовин з яблучних вичавок субкритичною водою»; Борток В.- «Технологія печива для діабетичного харчування із використанням субкритичних екстрактів стевії (Stévia)»; Мозговий О.- «Технології продуктів харчування із використанням субкритичних екстрактів бузини (Sambucus nigra L.)»; Скребцова Т. - Екстрагування фенольних сполук із картопляної шкірки субкритичною водою та їх використання в харчових технологіях»; Квітка Д. - «Технологія натуральних харчових барвників з томатних вичавок».
У вересні 2020 р. гурток «Innovative and resource-saving food technologies» продовжує свою роботу під керівництвом Галини ДУБОВОЇ. Зявився і новий напрям досліджень «Обґрунтування умов керованого впливу на ферментативні реакції рослинної сировини», пов'язаний з утворенням ароматичних речовин у рослинній сировині. Кількість студентів, залучених до наукової роботи кафедри, зростає, що свідчить про зацікавленість та розвиток студентської наукової роботи кафедри харчових технологій. З вересня 2023 року гурток очолила Вікторія ШЕЛУДЬКО. Сподіваємось на плідну працю та ефективні результати!
Плани роботи наукового гуртка кафедри за: 2018-2019; 2019-2020; 2020-2021; 2021-2022; 2022-2023; 2023-2024; 2024-2025 н.р.
Звіти роботи наукового гуртка кафедри за: 2018-2019; 2019-2020; 2020-2021; 2021-2022; 2022-2023; 2023-2024; 2024-2025 н.р.
Тематики науково-дослідних робіт на: 2020-2021; 2021-2022; 2022-2023; 2023-2024; 2024-2025 н.р.
Пам'ятка для нових учасників гуртка
Список публікацій здобувачів вищої освіти за 2018-2022 рік