17 вересня 2020 року співробітники кафедри землеробства і агрохімії ім. В. І. Сазанова разом зі студентами 1 курсу магістратури факультету агротехнологій та екології у межах проекту ПДАА «100 добрих справ» надали допомогу-консультацію ТОВ «Їжа для роздумів», що займається вирощуванням волоських горіхів за органічною технологією.
Було проведено вимірювання твердості ґрунту приладом WILE 501L та твердоміром Рев’якіна у міжряддях саду, що перебувають під чорним паром, для подальшого визначення ущільнення ґрунту та надання рекомендацій щодо зменшення тиску від обробітку сільськогосподарською технікою.
Результати обстеження показали, що застосування поверхневого обробітку ґрунту на 10–12 см протягом вегетаційного сезону та глибокого безвідвального розпушування чизелем на 25–27 см в один слід призвело до утворення ущільненого шару (підошви). Для зменшення негативної дії техніки на ґрунт рекомендовано змінювати глибину обробітку ґрунту протягом вегетації та проводити чизелювання у два сліди на різну глибину щороку.