ОБГОВОРЕННЯ ОПП ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ З АКАДЕМІЧНОЮ СПІЛЬНОТОЮ

Відповідно до Ст. 1 «Основні терміни та їх визначення» Закону України «Про вищу освіту» освітня (освітньо-професійна чи освітньо-наукова) програма – це система освітніх компонентів на відповідному рівні вищої освіти в межах спеціальності, що визначає:
– вимоги до рівня освіти осіб, які можуть розпочати навчання за цією програмою;
– перелік навчальних дисциплін і логічну послідовність їх вивчення;
– кількість кредитів ЄКТС, необхідних для виконання цієї програми;
– очікувані результати навчання (компетентності), якими повинен оволодіти здобувач відповідного ступеня вищої освіти.

Освітньо-професійна програма підготовки фахівців першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 181 “Харчові технології” у Полтавській державній аграрній академії розроблена відповідно до стандарту вищої освіти за спеціальністю 181 "Харчові технології " галузі знань "Виробництво та технології"для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 18 жовтня 2018 року № 1125 та є нормативним документом, який регламентує нормативні, компетентністні, кваліфікаційні, організаційні, навчальні та методичні вимоги при підготовці бакалаврів у галузі харчових виробництв.

З метою забезпечення високого рівня даного нормативного документу, кафедра харчових технологій постійно проводить роботу з обговорення змісту ОПП «Харчові технології» зі стейкхолдерами та представниками академічної спільноти – фахівцями, які забезпечать підготовку за даною ОПП в інших ВНЗ України.

Так, член групи забезпечення, професор кафедри В.О. Сукманов, зустрівся з деканом факультету харчових технологій Сумського національного аграрного університету Радчуком Олегом Володимировичем, та обговорив зміст ОПП «Харчові технології» ПДАА. В цілому була дана висока оцінка змісту ОПП ПДАА. Особливу зацікавленість визвали перелік та зміст Фахових компетентностей та Структурно-логічна схема ОП. Були висунуті слушні пропозиції щодо можливого посилення практичної складової даної ОПП.

Думка нашого колеги була цікавою з приводу того, що у цей період факультет СНАУ вже пройшов акредитацію за ОПП «Харчові технології» (магістри), та готуються до проходження акредитації ОПП «Харчові технології» за рівнем бакалавр.

За результатами обговорення було підписано рецензію на освітньо-професійну програму першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології», галузь знань 18 «Виробництво та технології», що реалізується кафедрою Харчових технологій Полтавської державної аграрної академії де зазначено високий рівень та відповідність даної ОПП сучасним вимогам.