Одним із найважливіших завдань на шляху вдосконалення якості вищої освіти та підготовки фахівців за освітньо-професійною програмою Харчові технології другого (магістерського) рівня вищої освіти ступеня вищої освіти Магістр, набуття здобувачами практичних навичок, і в першу чергу – навичок проведення наукових досліджень, є функціонування на кафедрах університету, і в першу чергу, на випусковій кафедрі, навчальних та науково-дослідних лабораторій.
Лабораторії - це науково-практичні центри організації роботи здобувачів, складова навчально-виховного процесу, ефективна форма професійної підготовки майбутнього фахівця.
На сьогодні ефективну підготовку майбутніх магістрів з харчових технологій у ПДАУ забезпечують наступні лабораторії:
1. Міжкафедралльна науково-дослідна лабораторія «Субкритичні технологій у харчових виробництвах»;
2. Сертифікована науково-дослідна лабораторія якості зерна, хліба та хлібобулочних виробів;
3. Навчально-наукова лабораторія технології молока та молокопродуктів;
4. Навчальна лабораторія м’яса та м’ясопродуктів;
5. Навчальна лабораторія мікробіологічного і бактеріологічного аналізу з автоклавним відділенням;
6. Мікробіологічний бокс для виконання посівів в стерильних умовах;
7. Навчальна лабораторія фізико-хімічного аналізу;
8. Навчальна лабораторія теплотехніки;
9. Сертифікована науково-дослідна лабораторії хімії.
10. Спеціалізовані комп’ютерні класи факультету ТВППТ.
Згідно Договорів про співпрацю між ПДАУ та ДП «Полтавастандартметрологія», при підготовці магістрів з Харчової технології проводяться виїзні заняття на з використанням наявного наукового обладнання. Участь магістрів з Харчові технології в програмах академічної мобільності дозволяє їм користуватися при проведенні навчальних занять та наукових досліджень обладнанням цих ЗВО: Національний університет харчових технологій, Полтавський університет економіки і торгівлі.
Навчальні лабораторії ПДАУ у своїй діяльності керуються нормативними документами щодо якості вищої освіти, Статутом та Положенням про організацію навчального процесу у ПДАУ, навчальними планами і програмами. Адміністрацією ПДАУ здійснюються заходи з систематичного оновлення та удосконалення навчальної та наукової лабораторної бази, технічних засобів навчання, що є запорукою їх видповідності сучасним вимогам до матеріально-технічного забезпечення освітнього процесу при реалізації ООП Харчові технології другого (магістерського) рівня вищої освіти ступеня вищої освіти Магістр.