Науковцями Національного університету харчових технологій 24 червня 2021 р. був проведений науково-практичний круглий стіл «Целіакія: проблеми та актуальні питання їх вирішення». До учасників круглого столу була запрошена доцентка кафедри харчових технологій Галина Дубова. Круглий стіл проведений з метою обговорення ключових тем про сучасні тенденції та основні проблеми розвитку ринку харчової продукції без глютену в Україні. З привітальним словом звернулись завідувачка кафедри технології ресторанної та аюрведичної продукції Олександра Неміріч та модератор, професор кафедри Наталія Фролова.
Серед запрошених доповідачів були Ольга Наумова президентка ВГО «Українська спілка целіакії» з доповіддю «Глютено- та молокозалежні захворювання. Особливості організації раціону харчування». У доповіді та відповідях на питання Ольги Наумової були визначені важливі аспекти не тільки для людей з целіакією, але й з непереносимістю глютену. Була підкреслена важливість дієти low-FODMAP, розроблена в Університеті Монаш в Мельбурні (Австралія) Пітером Гібсоном і Сьюзан Шеферд. Зазначено, що розробка продуктів з альтернативними злаками, як сорго, льон – є актуальним та перспективним завданням для вирішення проблеми харчування. Проблемою для вітчизняних науковців та виробників є процедура ліцензування продукції, в зв’язку з чим є обмеження в асортименті харчової продукції без глютену. Серед виробників України продукції для людей, які підтримують безглютенову дієту, були визначені ТМ «Каскад», «Rich Oil», «Сквирянка», «Бест Альтернатива», «Sunny Goga». Ці компанії випускають як безглютенове моноборошно так і суміші для приготування продуктів спеціального призначення.
Доповідачка Валентина Соловьова, в.о. директора Державного підприємства «Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування МОЗ України» начальник відділу харчування, біотехнології та фармації, виступила з доповіддю «Целіакія – проблеми харчування і методичні підходи вирішення її в Україні», в якій розповіла про важливість цього питання для організації харчування дітей, для моніторингу розповсюдження захворювання на целіакію або на непереносимість глютену.
Доповідачка Галина Волощук, доцентка кафедри технології хлібопекарних та кондитерських виробів ІПДО НУХТ, виступила з доповіддю «Стандарти для безглютенового виробництва», в якій доповіла про особливості виробництва макаронних виробів, що не містять глютену. Приділила увагу продукції «PAPINO CUСINО».
В доповіді Владлени Михайленко аспірантки кафедри ТРАП НУХТ «Удосконалення технології аглютенових борошняних кондитерських напівфабрикатів високого ступеню готовності «Cooking box» були представлені удосконалені аглютенові борошняні вироби.
За підсумками круглого столу було вирішено науковцям з харчових технологій посилити роботу з розробки технологій продукції без глютену, розширення асортименту продукції, враховувати потреби населення, що страждають на непереносимість глютену та використовувати альтернативні джерела корисних злаків для їх виробництва.