Наукова робота на кафедрі відповідає сучасним вимогам МОН України, шляхом поєднання досліджень і навчання сприяє забезпеченню якості вищої світи за спеціальностями: 181 Харчові технології та 241 Готельно-ресторанна справа й спрямована за наступними напрямками:
• Інноваційні та ресурсозберігаючі технології виробництва м’ясопродуктів (доц. Будник Н.В., доц. Кайнаш А.П.)
• Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових виробництв (проф. В.О. Сукманов);
• Субкритичні технології у харчових виробництвах (проф. В.О. Сукманов);
• Розробка технології виділення поліненасичених жирних кислот з ліпідвмісної сировини (доцент Дубова Г.Є.);
• Інноваційні технології молочних продуктів з козячого молока (доц. Кодак Т.С.);
• Забезпечення мікробіологічної безпеки харчових продуктів та підвищення термінів їх зберігання (доц. Юхно В.М.);
На кафедрі, за спеціальністю 181 Харчові технології (05.18.16 – технологія харчової продукції та 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв), функціонує наукова школа доктора технічних наук, старшого наукового співробітника, професора, Заслуженого діяча науки і техніки України, Лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки; академіка Міжнародної академії наук екології та безпеки життєдіяльності (IAELPS) В.О. Сукманова.
В рамках роботи даної школи видано понад 20 наукових монографій, 9 з яких видано за кордоном, більш як 400 наукових статей, серед яких понад 50 робіт – за кордоном (Іспанія, Голландія, Румунія, Болгарія, Китай, Казахстан, Молдова, Хорватія), одержано більш як 20 патентів України, зроблено понад 50 доповідей на наукових конгресах різного рівня. Так, у 2019 році видана наукова монографія «Субкритична екстракція біологічно активних речовин із виноградних вичавок», зроблено 5 доповідей на Азіатсько-тихоокеанському конгресі «Meat Science and Technology», доповідь на 2-й міжнародні конференції «Design, Simulation, Manufacturing: The Innovation Exchange, DSMIE-2019» матеріали якої видані монографією «Lecture Notes in Mechanical Engineering», що включена до бази SCOPUS.
Кафедра є базовою у виконанні міжкафедральної наукової теми ПДАУ «Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових виробництв» (№ ДР 0115U006745) (Керівник – Н.В. Будник); до виконання цієї теми залучаються аспіранти та викладачі інших ВНЗ. Професор кафедри В. Сукманов є науковим керівником міжкафедральної науково-дослідної лабораторії ПДАУ «Субкритичні технології у харчових виробництвах».
Патентування результатів досліджень є невід’ємною складової наукової роботи та станом на січень 2021 року викладачі є авторами більш як 40 патентів на корисну модель.
На кафедрі проводиться робота з підготовки наукових кадрів за профілем кафедри у 2019 році до цільової аспірантури у ХДУХТ за спеціальністю 181 «Харчові технології» була направлена випускниця магістратури ПДАУ О. Ковальчук.
Співпраця викладачів в галузі науки з провідними ВНЗ України та за її межами (Болгарія, Румунія, Китай, США та ін.), закордонні стажування та особисті контакти забезпечують високий науковий рівень досліджень та публікацій. Так, за останні 2 роки викладачами кафедри опубліковано 2 монографії, більш як 30 фахових наукових публікацій, значна частка яких – у закордонних виданнях, та 13 публікацій у виданнях, що індексуються у базах Scopus та Web of Science Core Collection.
Проф. Сукманов В.О. є членом експертної ради з технологій харчової, легкої та хімічної промисловості ДАК МОН України;
член спеціалізованої вченої ради Д64.088.01 при ХДУХТ за спеціальностями: 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв; 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів; 05.18.16 – технологія харчової продукції; членом редакційних колегій багатьох журналів, як в Україні, так і за її межами:
• наукового журналу «Journal of FOOD and PACKAGING Science, Technique and Technologies». (Болгарія, Пловдів, університет харчових технологій),
• - Journal of EcoAgriTourizm.- Brasov (Romania): “Transilvania” University;
• наукового журналу «The Nonconventional Technologies Review». "Lucian Blaga" University of Sibiu; Sibiu, Romania;
• наукового збірника ХДУХТ «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі", (Харків, серія «Технічні науки»);
• наукового вісника Полтавської державної аграрної академії (Технічна серія);
• наукового збірника «Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації» (Київський національний університет культури і мистецтв).
• наукового вісника Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки»;
• членом журі по проведенню 2- го туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з харчових технологій.
На кафедрі також функціонує науковий студентський гурток «Innovative and resource-saving food technologies». Викладачі кафедри допомагають учням Полтавських шкіл у виконанні експериментальної частини наукових робіт, які в подальшому подаються до Малої академії наук.
Професорсько – викладацький склад кафедри тісно підтримує наукові зв’язки з профільними ЗВО, приймаючи участь у конференціях, у спільних наукових дослідженнях, спільних публікаціях.
Плани наукової роботи кафедри за: 2017-2018; 2018-2019; 2019-2020; 2020-2021; 2021-2022; 2022-2023; 2023-2024; 2024-2025 н.р.
Звіти за наукову роботу кафедри за: 2017-2018; 2018-2019; 2019-2020; 2020-2021; 2021-2022; 2022-2023; 2023-2024; 2024-2025 н.р.
Архів 2018-2020 р.