Гостьове заняття з навчальної дисципліни «Українські традиції в культурі харчування» за темою «Традиційні календарно-обрядові страви зимового циклу»

21 листопада 2024 року в межах вивчення навчальної дисципліни «Українські традиції в культурі харчування» за темою «Традиційні календарно-обрядові страви зимового циклу» в бібліотеці ПДАУ для студентів факультету технологій тваринництва та продовольства було проведено гостьове заняття.
Світлана Усенко розповіла студентам про різдвяні страви, які дозволяють сформувати саме ту особливу атмосферу свята, яке в українській традиції має специфічний вимір часу й простору, коли за столом збираються всі члени родини.
Майстриня Світлана Прохорчук та завідувачка Народного музею Полтавського державного аграрного університету Наталія Локес розповіли присутнім про народні традиції святкування Різдва.
Світлана Прохорчук провела майстер-клас з виготовлення Різвяного павука з соломи.

   

   

   

   

Різдвяний павук є традиційною прикрасою оселі в Україні на різдвяні й новорічні свята. Перед святом дівчата збиралися і плели різдвяні павуки, які були оберегом українського житла. Плели в основному із вівсяної, житньої і пшеничної соломи, нанизуючи на кінську волосину. Після свят павуків не викидали з дому, а залишали висіти до наступного Різдва. Існує повір’я, що цей солом'яний павук цілий рік вбирає негативну енергетику з оселі.

Майстер-клас пройшов під чудовий спів колективу «Зоряниця», який зміг занурити студентів у чарівну атмосферу українських вечорниць.
Висловлюємо вдячність завідувачці Народного музею Полтавського державного аграрного університету Наталії Локес та майстрині Світлані Прохорчук за цікавий і пізнавальний захід.