Культурно-просвітницький захід «Полтавщина туристична»

28 червня 2024 р. на території Полтавського державного аграрного університету відбувся культурно-просвітницький захід «Полтавщина туристична».
 
Часто, мріючи про відпустку або вихідні, українці обирають місця для відпочинку подалі від дому, але життя спонукає нас озирнутися навкруги та зрозуміти, наскільки унікальні, наповнені історією, мальовничі місця є поряд – у Полтавській області.
У програмі заходу «Полтавщина туристична»:
– Всеукраїнська науково-практична конференція «Туризм і рекреація в Україні у воєнний та повоєнний час»;
– презентація туристичних магнітів Полтавщини;
– виставка майстрів народного мистецтва;
– ярмарок-продаж продукції крафтових виробників.
 
Центральною подією заходу стала Всеукраїнська науково-практична конференція «Туризм і рекреація в Україні у воєнний та повоєнний час», яку проводив ПДАУ під егідою Полтавської обласної військової адміністрації у змішаному форматі (офлайн та онлайн). Для нашого освітнього закладу дослідження туристичної галузі України є надзвичайно актуальним, оскільки в Університеті навчаються здобувачі вищої освіти за освітньо-професійними програмами Туризм і Готельно-ресторанна справа. Студенти цих ОПП і їхні викладачі провели для гостей майстер-клас із розпису пряників, а також пригощали відвідувачів виробами з розписами патріотичної тематики.
 
Із вітальним словом до учасників конференції звернувся Олександр Галич, ректор Полтавського державного аграрного університету, який підкреслив, що туризм є однією з галузей, що потребує розвитку в регіоні, адже Полтавщина має унікальний туристичний потенціал, який потрібно розкривати та популяризувати. Він побажав учасникам конференції плідної роботи та закликав їх об'єднати зусилля для розвитку туризму в регіоні.
 
Антон Чубенко, заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації, зазначив, що важливо розвивати туристичну інфраструктуру, надаючи перевагу рекреації та оздоровленню воїнів — захисників України. Також він підкреслив важливість інформаційного та документального висвітлення історії й культури України, побажав учасникам конференції гарного дня та висловив сподівання, що вона стане плідним майданчиком для співпраці та обміну досвідом.
Також Антон Чубенко за ініціативу, наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків і вагомий особистий внесок у розвиток сфери освіти та науки України вручив
Грамоту Міністерства освіти і науки України керівниці навчально-наукового центру забезпечення освітньої діяльності та якості освіти ПДАУ Людмилі Шульзі, а
Подяку Міністерства освіти і науки України — завідувачці інформаційно-консультаційного центру міжнародного методичного забезпечення ПДАУ Світлані Козиній, керівниці відділу маркетингу ПДАУ Інні Сенько та декану факультету технологій тваринництва та продовольства ПДАУ Анатолію Шості.
 
Також гості могли ознайомитись із презентацією п’яти туристичних магнітів Полтавщини, таких як:
– Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського;
– Державний історико-культурний заповідник «Поле Полтавської битви»;
– Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному;
– Національний музей-заповідник М. В. Гоголя;
– Більське городище.
 
Відвідувачі також мали змогу подивитися виставку майстрів народного мистецтва та придбати продукцію крафтових виробників, яких на заході було понад два десятки.
Учасники наукового зібрання прослухали та долучилися до обговорення тем, таких як:
– «Туристичний бізнес в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку у повоєнний час»;
– «Розвиток туристичної галузі у Полтавській області»;
– «Туристичне брендування України: інноваційні підходи до створення поствоєнної моделі»;
– «Роль агротуризму у забезпеченні сталого розвитку сільських територій»;
– «Безбар’єрність та інклюзивний підхід у туризмі»;
– «Туристична й рекреаційна сфери як драйвер сталого соціально-економічного розвитку країн, регіонів, дестинацій»;
– «Управлінсько-організаційні, фінансово-економічні, облікові, податкові аспекти туристичної та рекреаційної діяльності в Україні».
Загалом на конференцію було подано 42 наукові доповіді від 75 авторів, які за підсумками конференції буде опубліковано у збірнику наукових праць. Найбільшу кількість доповідей було подано від представників ПДАУ та закладів вищої освіти – співорганізаторів конференції: Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка; державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», Київського національного університету технологій та дизайну.
 
Наукові доповіді представників академічного середовища перемежали виступи фахівців-практиків. Зокрема, про розвиток Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному розповіла його співробітниця Юлія Нижник, про досвід роботи «Опішнянської артілі» – її директорка Ольга Плоха, про діяльність Всеукраїнського центру вишивки та килимарства (Решетилівка) – її керівниця Надія Вакуленко, про проєкт «Сорочинський ярмарок» – його керівниця Світлана Свищева.
Модератором зустрічі був Анатолій Михайлович Шостя, д. с.-г. н., декан факультету технологій тваринництва та продовольства ПДАУ.
 
А підбив підсумки конференції Олександр Безкровний, декан факультету обліку та фінансів Університету, який зазначив, що головною метою конференції було обговорення актуальних питань туристичної галузі України, викликів і перспектив її розвитку у повоєнний час. І цю мету було досягнуто завдяки активності учасників заходу!