Майстер-клас на тему «Сало – український національний продукт»

20 вересня 2024 року докторка сільськогосподарських наук експертка з якості продукції тваринництва Ірина Баньковська провела для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва майстер-клас на тему «Сало український – національний продукт» у межах вивчення навчальної дисципліни «Технологія продуктів забою тварин».
 
В українській кухні сало – це національний культовий продукт. Та це й не дивно – сало не просто смачне, воно ще й корисне!
У неймовірно веселій, цікавій та ігровій манері Ірина Броніславівна розповіла учасникам майстер-класу про всі переваги сала, його користь і значення для людини. Сучасні дослідження дієтологів, біологів і медиків спростували усталену думку про шкідливість сала і довели, що помірне його вживання корисне. У несмаженому салі міститься багато корисних речовин, зокрема арахідонова кислота, яка бере участь у холестериновому обміні, знижуючи рівень холестерину в крові. Також установлено, що сало зв’язує токсини й виводить їх з організму.
 
Рекомендується вживати сало від 50 до 70 грамів на день. Звісно, сало калорійне, адже в 100 грамах продукту — 770 ккал. Проте ці калорії «довгі», тобто вони працюють тривалий час. До того ж малою кількістю сала можна добре перекусити, не отримавши при цьому багато калорій!
 
Під час майстер-класу було сформовано групи експертів для органолептичної експертизи зразків сала. Здобувачі вищої освіти одержали практичні навички проведення експертної оцінки продукції свинарства.
 
Крім безпосередньої дегустації українського національного продукту, вони виконали ряд завдань, взяли участь у змістовному опитуванні та значно розширили свої знання і світогляд.
 
У підсумку зустрічі команди та найактивніших учасників було відзначено грамотами.