ПЕРШІ НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ МАГІСТРІВ З ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА БАЗІ ДП «ПОЛТАВАСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ»

В межах тісної співпраці зі стейкхолдером ОПП «Харчові технології» другого магістерського рівня освіти, начальником науково-дослідного центру випробування харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія» Надією Ремізовою в лабораторіях даного підприємства проводилися виїзні заняття з дисциплін «Методологія та організація наукових досліджень», «Планування експериментів та аналіз результатів» та «Сучасні методи дослідження сировини та харчових продуктів».
Магістри мали можливість ознайомитися з організацією досліджень якості харчових продуктів; документами, які регламентують якість продуктів і їх відповідність вимогам споживачів та нормативних документів, ознайомитися з сучасним обладнанням для досліджень властивостей сировини та харчових продуктів.
Але головне, в них була можливість практично попрацювати на сучасному лабораторному обладнанні та власноруч провести перші наукові дослідження в галузі харчових технологій, набути  певних навичок дослідної роботи.
Слід зазначити, що науково-дослідний випробувальний центр харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія» акредитований відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025-2017 (ISO/IEC 17025:2017), у своєму складі містить сектор приймання проб та відбору зразків, мікробіологічну, фізико-хімічну лабораторії та лабораторію контролю показників безпечності.
Під час занять магістри набули первинних навичок проведення досліджень харчової продукції, сільськогосподарської сировини, кулінарної продукції та напівфабрикатів за фізико-хімічними, мікробіологічними показниками та показниками безпечності, навчилися визначати вміст барвників та консервантів;  основних нутрієнтів (білків, жирів та  вуглеводів).
Підтвердженням високого рівня наданих магістрам освітніх послуг є той факт, що у даному науковому центрі відбуваються навчання персоналу виробничих лабораторій  харчових підприємств та організацій за сучасними методиками з використанням газової та високоефективної рідинної хроматографії, методами атомної абсорбції, гравіметричними, титрометричними, потенціометричними, фотоелектроколориметричними, рефрактометричними методами, тощо.
Співпраця між співробітниками та науковцями науково-дослідного випробувального центру харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія» та викладачами і магістрами кафедри Харчових технологій ПДАУ є вагомим елементом у системі підготовки магістрів з харчових технологій. Її результати відображаються у спільних статтях та патентах.

   

Магістри Ірина Ліхоліп та Олена Тюркіна проводять дослідження  вмісту жиру в харчових продуктах  на екстракторі Сокслета

Магістр Ілля Майборода досліджує вміст білка  в  м’ясній сировині за методикою К’єльдаля

Магістр Наталія Задорожна  опановує методику визначення вмісту нітриту натрію з використанням фотокалориметру

Магістр  Владислав Мірошников вивчає принцип роботи цукроміра

Підведення підсумків, обговорення та аналіз

результатів досліджень