30 листопада – 1 грудня 2017 року на базі Полтавської державної аграрної академії кафедрою технології переробки продукції тваринництва було проведено Всеукраїнський семінар на тему: «Сучасні технології і обладнання для виробництва сиру та переробки сироватки».
Координатор семінару – к.т.н., професор кафедри технології переробки продукції тваринництва Ножечкіна Галина Миколаївна.
Цільовою аудиторією заходу були директори з виробництва, заступники директорів з якості, начальники виробничих лабораторій, технологи і майстри-сировари молокопереробних підприємств України. Семінар пройшов за активної участі і підтримки Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики і продовольства України, Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області, ДП «Полтавастандартметрологія», а також компаній «Полтавасоюзмаш», «Пальміра», «Єко Ком», «ГЕА Україна», «Компанія Біо ресурси», «Текстра Віта», «Ковчег і Ко», «Інвестлаб», «Електрогазохім» та інших.
У семінарі приймали участь провідні фахівці з молокопереробних підприємств України, у тім числі ПАТ «Бель Шостка Україна». ПАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла», ПАТ «Юрія», ТОВ «Лосинівський маслосирзавод», ТДВ «Херсонський маслозавод», ТОВ «Оржицький молокозавод», ПАТ «Полтавахолод», ПАТ «Племзавод «Степной», ПрАТ «Новомиколаївський молокозавод», ТОВ «Фуд Девелопмент», ТОВ «Екоіллічпродукт», ТОВ «ДЕЙРІ», ПрАТ «Деражнянський молочний завод», ТОВ «ДейріКо» та інші.
У рамках дводенної програми семінару були розглянуті наступні актуальні питання:
● Сучасний стан і перспективи розвитку молочної промисловості України
● Новини законодавчої та нормативної бази щодо виробництва молочної продукції
● Державний нагляд за якістю і безпечністю харчової продукції
● Вимоги чинного законодавства до вимірювань та вимірювальних лабораторій.
● Атестація та акредитація лабораторій
● Нормативна документація для виробництва сирів різних груп
● Актуальні питання маркування молочної продукції
● Аналіз характерних помилок, які допускаються у сироробстві
● Фактори, які впливають на якість і вихід сиру
Формування органолептичних показників твердих сирів. Фактори, які впливають на визрівання твердих сирів
● Сучасні напрямки розвитку сироробства:
- використання рекомбінованого і відновленого молока
- концентрування і збагачення молока білками
● Інноваційні рішення у виробництві кисломолочного сиру і м’яких сирів з ферментом трансглютаміназа. Підвищення ефективності та економічного ефекту виробництва
● Особливості технології м’яких сирів, що виробляються і визрівають за участю плісняви
● Універсальна автоматизована лінія виробництва порційного сиру (маса головки 200-250 г). Технології виробництва сирів бринза, адигейський, насипних напівтвердих сирів по типу російського на даній лінії
● Вітчизняне обладнання для виробництва кисломолочного сиру і сичужних сирів
● Обладнання компанії GЕА для виробництва сирів групи "Паста Філата" і пакування сиру
● Використання баромембранних технологій для нормалізації молока по білку у виробництві сирів та в процесі переробки сироватки
● Обладнання і технологія виробництва кисломолочного сиру і продукту сирного кисломолочного
● Використання вітчизняних емульгаторів для виробництва високоякісних молоковмісних продуктів
● Найбільш поширені вади твердих сирів. Причини їх виникнення та заходи по попередженню
● Розширення асортименту виробництва сирів за рахунок різноманітності видового складу заквашувальних культур
● Заквашувальні культури для прискореного визрівання сирів і сирних продуктів
● Особливості мікробіологічних процесів під час визрівання сирів і сирних продуктів
● Заходи попередження спучування сирів
● Застосування бактеріальних заквасок, що мають антагоністичну дію до бактерій групи кишкової палички і маслянокисле бактерій
● Новинки заквашувальних культур для кисломолочної продукції ТМ "ЕКО Вio"
● Сучасні технології для збільшення виходу сиру
● Використання високоякісних вітчизняних казеїнатів у сироробстві
● Експрес методи та обладнання для визначення якісних показників молока, виявлення фальсифікації молока та залишкової кількості антибіотиків в молоці
Учасники семінару отримали важливу інформацію щодо новин законодавчої бази України, вдосконалення технології виробництва сирів, використання мембранних технологій для переробки сироватки, впровадження сучасного автоматизованого обладнання, правильності підбору інгредієнтів у сироробстві, маркування продукції з врахуванням новин законодавчої бази, впровадження систем менеджменту безпечності, проведення виробничого контролю на підприємствах та багато іншого, що безперечно, допоможе фахівцям у їх роботі.