06 серпня 2024 року представники експертного молочного центру «Milk Local Produсt» Полтавського державного аграрного університету Оксана КРАВЧЕНКО, Лариса КУЗЬМЕНКО та Юлія КАРБАН в рамках реалізації проєкту «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій і сталості» (UniClaD) програми Європейського Союзу ЕРАЗМУС+KA2 № 609944-EPP-1-2019-1-LT-EPPKA2-CBHE-JP відвідали фермерське господарство «ДОБРО-КРАФТ» Миргородського району (директор – Олександр Товстий). Дане підприємство є партнером кластеру «Milk Local Product», метою утворення якого став розвиток молочної галузі, крафтового виробництва кисломолочної продукції та сирів у Полтавському регіоні.
Власниця крафтового виробництва Олена Товста поділилась тонкощами виробництва козиного і коров’ячого сирів за власноруч відпрацьованими технологіями. Одним із найважливіших процесів під час виробництва твердих сирів є їх дозрівання, яке може тривати до 2-х років. Під час роботи у сироварні було відпрацьовано саме технології твердих сирів – пікантного, сметанкового, сиру мікс, сирів з лавандою, чебрецем, базиліком та з пажитником.
Висока якість виробленого сиру невід’ємно пов’язана із якістю сировини. Молоко для виготовлення сиру на підприємстві використовують лише власного виробництва – мають стадо кіз та корів. Постійно дбаючи про повноцінну годівлю дійного поголів’я, щоденно отримують молоко високої якості, яке переробляється тут же на сироварні.
«ДОБРО-КРАФТ» також приймає екскурсії з бажаючими познайомитись з крафтовим виробництвом сирів, розвивається в напрямі агротуризму. Крім корів і кіз на фермі є поні, з якими теж охоче контактують відвідувачі.